Annemarie en Hennie hebben er veel zin in. Foto: Wiek van Lieshout
Annemarie en Hennie hebben er veel zin in. Foto: Wiek van Lieshout Wiek van Lieshout

WK paalklimmen, snakken naar een feestje

Verenigingen Evenement 563 keer gelezen

WIJBOSCH | Het WK (Wijbosch Kampioenschap) paalklimmen krijgt een gemeentelijke vergunning voor het houden van het evenement met maximaal 750 bezoekers. Het blijkt een opluchting voor de organisatie. “Vorig jaar moesten we teveel mensen teleurstellen.”

Door: Cis van Pinxteren

Een idioot gekkenhuis, zo beschrijft Hennie van Osch de vorige editie. “We mochten maar 250 man toelaten om binnen te komen, mensen stonden tot wel twee uur in de rij te wachten.” Ditmaal mogen er dus meer bezoekers aanwezig zijn mits ze een vaccinatiepaspoort of negatieve test kunnen aantonen. “Nu moeten we dus extra beveiliging en testen voor toegang regelen, maar dat hebben we er graag voor over. Vorig jaar moesten we teveel mensen teleurstellen.” Of het kampioenschap 750 man trekt, leek in eerste instantie onwaarschijnlijk, maar binnen 24 uur was al 40% van de beschikbare plekken gereserveerd.  

Lievelingspaal
De twee palen die beklommen kunnen worden zijn maar liefst 16 meter hoog en gemaakt van flexibel Douglas hout. Gezekerd met een klimtuig gaan klimmers stap voor stap omhoog om eenmaal boven in de paal de bel te luiden. Sommige durfallen doen dat snel, het record staat op 7,56 seconden na 13 meter. De top 5 maakt ’s avonds in de finale uit wie de wisseltrofee van dit jaar mee mag nemen.
“Ze mogen in de finale nog een keer klimmen in hun beste paal en dan proberen het persoonlijke record te verbeteren. Iedere inkeping is met de hand gemaakt en iedereen heeft dan zo zijn voorkeur”, aldus Annemarie van der Wijst. Angst moet je niet hebben voor paalklimmen, daarom doen waarschijnlijk meer jongeren mee van 8 tot 15 jaar op vrijdag dan volwassenen zaterdag. In de eerste jaren van het kampioenschap was de volwassenencategorie gemixt maar nu is er uiteindelijk toch een mannen- en vrouwencompetitie. De laatste jaren kunnen 50-plussers meedoen in een speciale categorie. Van Osch: “Tom klauterde ooit nog tegen zijn kleinzoon Pieter met z’n 82 jaar haha.”

Alpaca’s eraf 
Het WK paalklimmen is op 10 en 11 september in Wijbosch, het is de veertiende keer dat het gehouden wordt. Van der Wijst: “Vaak was het gezellig bijbuurten na de vakantie, nu snakt iedereen weer naar een feestje. Vanwege het handhaven van de coronaregels wordt het keihard werken voor onze vrijwilligers.” Droog weer maakt het buitenfeest mooier dan hondenweer. Van der Wijst: “Tot nog toe hebben we elk jaar goed weer gehad. Een keer barstte het onweer los net na het klimmen. Met regen kunnen we klimmen, met onweer absoluut niet.” Het muzikale entertainment zal dit jaar verzorgd worden door Peter Hellings, Dirk Drost, Esther van Heeswijk, Mark Elbers en Jan Biggel en enkele jeugdbands treden vrijdag op waaronder Ensane band, NoColour en Minority. “Het gras wordt gemaaid, de grazende alpaca’s verplaatsen we en we zetten tenten met podium op met wc’s en verlichting, zo is alles netjes aangekleed”, besluit Van Osch.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant