Afbeelding

Gemeente Meierijstad zoekt betrokken buurtbewoners

Gemeentenieuws duurzaamheid Gemeentenieuws 180 keer gelezen

SCHIJNDEL | De gemeente Meierijstad is op zoek naar woningeigenaren die hun huis klaar willen hebben voor de toekomst en een lagere energierekening willen hebben. En die zich daar, samen met een groepje buurtgenoten, voor willen inzetten om dit ook voor elkaar te krijgen. Op 21, 23 en 29 september vinden er hierover informatiebijeenkomsten plaats. Op deze avonden horen bewoners welke energiebesparende maatregelen voor hun buurt interessant zijn, wat ze opleveren en hoe ze samen met buren een collectieve deal regelen. De gemeente organiseert samen met Stichting Buurkracht deze bijeenkomsten.

Steeds vaker besluiten mensen zelf de handschoen op te pakken en in actie te komen voor hun buurt. Bijvoorbeeld op het gebied van verduurzamen. Met elkaar aan de slag gaan is niet alleen nuttig en handig, het brengt buurtbewoners ook dichter bij elkaar. De buurtteams die ontstaan uit de informatiebijeenkomsten krijgen ondersteuning vanuit Buurkracht. Denk hierbij aan een eigen buurtbegeleider die helpt met het maken van een buurtplan, het aanvragen van de offertes en de buurkracht-app. Ook ontvangen teams materialen om medeburen te enthousiasmeren mee te doen. Met als doel: van idee tot realisatie binnen 10 weken.  

Samen Meierijstad verduurzamen
Inwoners van Meierijstad worden nauw betrokken bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente en ook om een actieve rol gevraagd. Wethouder van Rooijen: “We hebben regelmatig allerlei kort of langlopende initiatieven om verduurzamen en energiebesparing makkelijker en toegankelijker voor bewoners te maken; Denk aan Meierijstad Isoleert, de Energiecoach, de Energievouchers, de Duurzaamheidslening en Brabant Woont Slim. Deze nieuwe samenwerking met Stichting Buurkracht is hier ook een voorbeeld van. Waar andere acties gericht zijn op individuele bewoners zetten we met Buurkracht in op samenwerking tussen bewoners”

De actie voor woningeigenaren start voorlopig in 4 wijken van Meierijstad: Mariaheide, Boskant, Boerdonk en Kienehoef. Inwoners van die wijken ontvangen een uitnodigingsbrief voor een bijeenkomst speciaal voor en in hun wijk. 

Over Buurkracht
Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Meer informatie hierover is te vinden op stichtingbuurkracht.nl  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant