Wim Vermeulen voor de ingang van SV Avanti '31.
Wim Vermeulen voor de ingang van SV Avanti '31.

Wim Vermeulen: ‘Het leuke is dat iedereen makkelijk mee kan doen met de oefeningen’

Sport Sport Zorg en Welzijn 380 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ouderen kennis laten maken met OldStars sporten en een gezellige dag bezorgen, dat is het doel van de OldStars Beweegdag die 2 september plaats zal vinden aan de Avantilaan in Schijndel. “Het leuke is dat iedereen makkelijk mee kan doen met de oefeningen, het is niet alleen voetbal of handbal.” 

Het idee ontstond vorig jaar december toen het bewegen en sporten grotendeels was weggevallen tijdens de pandemie. Het initiatief komt van verenigingen binnen de gemeente Meierijstad die aan Walkingsports doen. Dat zijn SV Avanti’31, De Hopbel, DKV Celeritas, RKSV Rhode en HV Zephyr. “De coaches van het hockey, korfbal, handbal en voetbal waren meteen enthousiast. We bewegen in sessies van twintig minuten met beweeg-spelvormen met of zonder een bal”, vertelt organisator Wim Vermeulen. Het aantal bezoekers wordt ingeschat op 100 tot 120 man.

Oorspronkelijk heette het evenement een beweegfestival maar vanwege de regels omtrent festivals is gekozen om niet de indruk te geven van een festival maar van een beweegdag. De partij die de beweegdag financiert is het Nationale Ouderenfonds. Vermeulen: “Zij hebben een grote stempel gedrukt in de organisatie. Daar ben ik heel blij mee. Het leuke is dat iedereen makkelijk mee kan doen met de oefeningen, het is niet alleen voetbal of handbal. We oefenen vooral op kracht, evenwicht en geheugen.”

Tijdens de beweegdag kan er gedoneerd worden voor stichting ‘Heb hart voor longen’, een stichting die zich inzet om meer landelijke bekendheid en onderzoek te krijgen voor de ziekte Pulmonale Hypertensie (PH). Voorzitter van de stichting is Jetty Eugster, de ex-burgemeester van Schijndel. Vermeulen: “Jetty komt die middag zelf de enveloppenopbrengst in ontvangst nemen. Die mensen kunnen moeilijk sporten en hebben het zeer nodig, neem je envelop mee en doneer.” Wethouder Sport Coby van der Pas gaat ook spreken op de Avantilaan voorafgaand aan de beweegdag. Naast sporten moet een clinic van de Voedingsacademie deelnemers meer inzicht gaan geven in goede en gezonde voeding.

Ontmoetingsplek
Inschrijven kan en mag iedereen doen ongeacht of je al actief meedoet aan een walking sport. Vermeulen merkt dat het vele bewegen z’n effect heeft. “Mensen die moeilijk ter been zijn worden op den duur fit genoeg om acht seconden zelfstandig te staan, dat maakt wel een groot verschil hoor. We hebben een meneer van 85, zijn kinderen vonden het niets dat hij meedeed, die met trots zijn vooruitgang aan hen liet zien.” De kern van het verhaal komt neer op ouderen die meer gaan bewegen en elkaar zo ontmoeten. Het gezellig weer samen een kop koffie drinken, daar gaat het om. “Als je op jouw manier beweegt en meedoet dan voorkomt je achteruitgang en fleur je op. Als je van 40 naar 41 jaar gaat merk je dat haast niet, maar dat geldt niet als je van 75 naar 76 jaar gaat. Niets moet maar al doe je het voor het sociale, stap over je lichamelijke klachten en probeer mee te bewegen op jouw manier”, besluit Vermeulen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant