Broers Lars en Rens van Dartel in volle vaart over het water.
Broers Lars en Rens van Dartel in volle vaart over het water. Fam van Dartel

Broers Lars en Rens van Dartel op het WK Jeugdzeilen: ‘Een hele ervaring’

Sport Sport 967 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Schijndelse Lars (16) en Rens (14) van Dartel hebben vorige week deelgenomen aan het wereldkampioenschap jeugdzeilen in Travemunde in Duitsland. De broers werden 38e van de 97 boten die deelnamen aan het WK, een knappe prestatie aangezien het hun eerste ‘grote’ wedstrijd samen was.

Vrijdagavond arriveerden zij na een week vol met nieuwe ervaringen weer in Schijndel. “Het was de eerste keer ooit dat we mee hebben gedaan aan een wereldkampioenschap”, vertelt de zestienjarige Lars. Het was niet alleen het eerste WK, maar ook meteen de eerste grote wedstrijd die zij voeren. Door corona gingen alle wedstrijden in Nederland niet door. “Het was wel meteen een sprong in het diepe”, voegt Lars er aan toe.

Frustraties
De broers zitten samen in een boot. Dat leverde in het begin nog frustraties op, maar nu gaat het steeds beter. “Eerst zaten we elkaar nog wel eens in de haren. We varen een jaar samen en nu gaat het eigenlijk heel goed”, zegt Rens. De taken in de boot zijn dan ook duidelijk verdeeld. Lars stuurt en bedient het grote zeil en Rens bedient het kleinere zeil, de fok. Het afgelopen jaar werkten Lars en Rens toe naar het WK, dat was het uitzichtpunt. Ze zeilden beiden al langer solo: Lars zes jaar en Rens vijf jaar. Een jaar geleden maakte ze de overstap om samen te zeilen.

Zware storm
“We zijn heel blij met de resultaten! We zitten pas een jaar in deze boot. We kunnen nu al meevaren met de top van de wereld”, jubelt Lars. “Het was een super vette ervaring.” Voor de broers is het onvergetelijk. Vooral de groep waarmee ze waren blijft hen bij. “We zaten met z’n allen op een camping. De interactie met elkaar was top.” Ook de laatste dag zal hen bijblijven. “Er waren 38 knopen, dat betekent een zware storm.” Toch gingen de broers het water op, om resultaat te halen. Ze voeren twee wedstrijden. “Dat was survivallen. De wind was zo hard, maar het was zó gaaf.”

Zeilles in Zeeland
De liefde voor zeilen komt niet van een vreemde. “Onze oma woont in Zeeland en heeft een grote boot. Daar zijn we mee gaan zeilen op vakantie. We willen later op een grote boot reizen maken. Om daar mee vertrouwd te raken hebben we in Zeeland zeillessen genomen”, aldus de Schijndelaren. Ze kunnen het goed combineren met school. Lars en Rens zeilen vooral op zondagen, vrije dagen en in vakanties. “Mochten we ooit wel in de knoei komen, dan denkt school altijd mee. Ze zijn heel meegevend daarin”, vertelt Lars.

Olympische Spelen
De Olympische Spelen zijn misschien wat hoog gegrepen. Lars en Rens willen samen blijven zeilen. “Het is een sport, maar vooral een superleuke hobby.” Momenteel kijken ze uit naar de Nederlandse kampioenschappen die begin september plaatsvinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een flink deelnemersveld tijdens het wereldkampioenschap jeugdzeilen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant