Het wonen in de Boschwegse kerk bevalt Petra (l) en Bas (r).
Het wonen in de Boschwegse kerk bevalt Petra (l) en Bas (r).

Voormalige Boschwegse kerk prima woonplek: ‘Hier zocht ik naar’

Human Interest Human Interest Woningbouw 1.011 keer gelezen

Schijndel | Zorgorganisatie Philadelphia heeft 33 woningen voor mensen met een beperking, op een plek waar in 2019 nog gebeden, gepreekt en gebiecht werd…de Boschwegse kerk. De eerste bewoners wonen daar sinds eind juni. We vroegen enkele bewoners hoe het bevalt in deze nieuwe licht galmende omgeving. 

Door: Cis van Pinxteren.

“Ik woon hier sinds 28 juni, ik heb het hier erg naar m’n zin”, vertelt bewoner Petra Krieken. Ze woonde hiervoor zelfstandig in Vlijmen, naar eigen zeggen vindt ze het gezelliger in haar nieuwe woonplek. “Ik ontmoet hier meer mensen en we eten allemaal gezellig samen. Toen dit op mijn pad kwam had ik meteen een goed gevoel hierover, hier zocht ik naar”, vertelt ze. Ondanks dat Petra nog moet wennen aan haar nieuwe omgeving fietste ze met haar zoon al naar de Schapenboerderij.

Ongewisse activiteiten
Samen koken gebeurt dagelijks, die middag helpt Petra mee om appelflappen te bakken. Daarnaast versieren zelfgemaakte schilderijen en tekeningen de wanden. Petra merkt echter dat de begeleiding van Philadelphia nog moet zoeken naar de juiste begeleiding, het blijkt dat dagactiviteiten deels nog gevonden moeten worden. Verscheidende ruimtes in de kerk staan nog leeg omdat het voorlopig onduidelijk is waarvoor het gebruikt kan worden.

Mariakapel 
Bas Reijnen vindt het eveneens prettiger wonen in zijn appartement aan de Boschweg. “Eerst woonde ik in Waspik. Ik wilde dichtbij mijn familie wonen en dat kan gelukkig hier. Het is heel leuk hier.” Reijnen reed inmiddels al naar familie toe met zijn scootmobiel. In een kerk wonen ervaart hij als een extra pluspunt. “Ik ben gelovig, vind het heel leuk dat hier het Mariakapelletje nog staat. Mensen gaan daar nog geregeld naartoe, ik bid daar ook graag.”

Magnifiek
Binnenin zijn appartement valt te merken dat Bas houdt van de moeder van Jezus. Hij heeft zelfs z’n eigen Maria-hoek die volstaat met beeldjes en een doek met daarop een beeltenis van de heilige maagd en christelijke souvenirs van zijn reizen naar Rome en Lourdes. Zo blijft de herinnering van de voormalige Onze-Lieve-Vrouwenkerk nog in leven.
Petra is niet-gelovig, desondanks vindt ze het magnifiek om te wonen in de voormalige katholieke kerk waar nog steeds bepaalde elementen van terug te zien zijn. “Op de tweede verdieping zie je mooie ramen in glas en lood. Zoiets zie je nergens anders, dat maakt het wel bijzonder”, besluit ze. Binnenkort komt er een bezichtiging aan van de kerk, wanneer is nog niet bekend gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant