Afbeelding

Juryrapport opdracht 5: ‘Werk in uitvoering’

Algemeen Het Perfecte Plaatje Schijndel 921 keer gelezen

Schijndel | Opdracht 5, het zelfportret zit er op. Wat een prachtige beelden kregen we binnen bij deze lastige opdracht. Lees hieronder wat de jury te vertellen heeft over de foto’s.

“Na het zelfportret van vorige keer was Ambacht, werk in uitvoering een volslagen andere opdracht voor onze deelnemers. De resultaten mogen er weer zijn! We zagen verrassende ambachten voorbij komen die goed in beeld zijn gezet. De kwaliteit van de foto’s is elke opdracht iets beter en dat is in de beoordelingen ook terug te zien. En inmiddels tekent zich een top-3 af: spannend!”

Foto 1


Foto 01 Daniel Spierings 

Vonken en rook laten echte actie zien. De foto is close genomen waardoor je er als kijker echt bovenop zit. Maar een andere invalshoek had wellicht beter gewerkt. Scherpte op de juiste plek en keurige instellingen gebruikt.

Compositie 6,5
Techniek 7,5
Impact 7
Gemiddelde 7

Foto 2


Foto 02 Theo van Eeuwijk 

Een mooi beeld waarbij je iemand zijn zeer zeldzame vakmanschap ziet uitvoeren: restauratie van automatische muziekinstrumenten. Keurige scherptediepte en hoewel er genoeg details zichtbaar zijn, trekt de blik van de restaurateur de aandacht. Kleur en belichting zijn prima in orde.

Compositie 7
Techniek 7,5
Impact 7
Gemiddelde 7,2

Foto 3


Foto 03 Jan Oremans 

De foto is heel scherp en de bakker actief bezig met zijn werk. De ruimte is echter wat vol en druk voor het oog. Toch een wat chaotisch beeld is het geworden en door de flits is er wel wat sfeer verloren gegaan. Meer close-up had waarschijnlijk een sterkere foto opgeleverd.

Compositie 6
Techniek 7
Impact 6,5
Gemiddelde 6,5

Foto 4


Foto 04 Marleen Bijnen 

Krachtige foto! Het lassen vormt de enige lichtbron en trekt de aandacht direct. Zwart-wit is een uitstekende keuze voor deze foto – sfeervol en spannend. De scherptediepte is ook mooi. De foto had boven iets meer ruimte mogen krijgen voor de buis en, als gevolg daarvan, onder net iets minder.

Compositie 7,5
Techniek 8,5
Impact 9
Gemiddelde 8,3

Foto 5


Foto 05 Erwin Pijnenburg  

Een mooi ambacht waarbij de actie, de handeling, op subtiele wijze en door een technische instelling (sluitertijd) in de foto is verwerkt: de beweging van de rechterhand met gereedschap. Misschien dat een net iets kortere sluitertijd en iets andere positionering die beweging nog iets beter zichtbaar had gemaakt. De naar sepia neigende kleur is passend.

Compositie 7
Techniek 7
Impact 6,5
Gemiddelde 6,8

Foto 6


Foto 06 Rosa Kluijtmans 

Een zeer sfeervolle foto, uitstekend in beeld gezet. De compositie, het licht en scherptediepte zorgen ervoor dat de aandacht van de kijker meteen uitgaat naar de handeling van de chefkok. Goede timing en mooie bewerking. Kan zo op de website of in een magazine!

Compositie 9
Techniek 8
Impact 9
Gemiddelde 8,7

Foto 7


Foto 07 Lars van Nieuwburg 

Een prachtige keuze als ambacht. Jos van Extel geconcentreerd aan het werk in zijn atelier. Het donkere vignet doet de vele details niet verdwijnen maar zorgt ervoor dat we naar het schilderij blijven kijken. Mooi beeld, maar had als vierkant beter gewerkt denken wij.

Compositie 7
Techniek 7,5
Impact 7
Gemiddelde 7,2

Foto 8


Foto 08 Janet van Rijsbergen 

Een erg intieme foto waar je wat langer naar blijft kijken. Hoewel we haar ogen niet echt zien, zien we echte concentratie. Concentratie die we ook terugvoelen in de handeling die deze goudsmid uitvoert. Interessante foto, waarbij haar gezicht misschien net iets te donker uitvalt en waarbij een staande uitsnede van de rechterkant nog krachtiger was geweest.

Compositie 7
Techniek 7,5
Impact 7,5
Gemiddelde 7,3

Foto 9


Foto 09 Mirjam Konijnenberg 

De smid is aan het werk in zijn werkplaats. Het vuur valt op, trekt door zijn kleur en licht de aandacht. De foto laat naast de handeling nog veel details zien en ruimte zien. We hadden het mooi gevonden als de actie wat heftiger was geweest.

Compositie 7
Techniek 7
Impact 7
Gemiddelde 7

Foto 10


Foto 10 Feline vd Besselaar 

Deze foto heeft actie! Keurige compositie, goede verhoudingen en er is niks teveel te zien in beeld. De belichting en de kleur zijn prima in orde. Gewoon een heel nette foto, knap gemaakt onder lastige lichtomstandigheden.

Compositie 8
Techniek 8
Impact 8
Gemiddelde 8

Tussenstand
Marleen Bijnen – 117.4
Rosa Kluijtmans – 113.5
Feline van den Besselaar – 112.3
Mirjam Konijnenberg – 105.1
Janet van Rijsbergen – 104.9
Erwin Pijnenburg – 104.4
Jan Oremans – 104
Theo van Eeuwijk – 103
Lars van Nieuwburg – 101.5
Daniël Spierings – 97.9

Stem op de kandidaten
Ben jij het eens met de jury? Of zou jij voor een andere foto gegaan zijn? Stem dan tot en met vrijdagavond 23 juli 23.00 uur op jouw favoriete foto!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant