Een trotse Guido Smetsers met zijn zelf getekende borden.
Een trotse Guido Smetsers met zijn zelf getekende borden.

Guido maakte al 264 tekeningen: ‘Soms is het net een schilderij’

Human Interest Human Interest 354 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Schijndelse Guido Smetsers verblijdt het personeel en de cliënten van Novadic – Kentron in Vught niet alleen met overheerlijke lunches, maar ook met zijn tekeningen. Dagelijks fleurt hij het menubord op met een zelfgemaakte creatie. Van elke tekening maakt hij een foto met zijn telefoon, inmiddels heeft hij er al meer dan 260 gemaakt.

Samen met zijn collega’s zorgt Guido voor de lunch van de medewerkers en cliënten van de verslavingskliniek. “Guido bakt al het brood en de broodjes, maakt lekkere hapjes voor de high tea en bedenkt lekkere lunches”, vertelt vader Joep. Iedere dag maakt Guido een tekening op het krijtbord die in de kantine vlak bij de keuken hangen. Hij heeft al 264 tekeningen gemaakt. “Iedereen tekende op de krijtborden. Drie jaar geleden dacht ik: ik maak er tekeningentjes bij. Na een half jaar ben ik het dagelijks bij gaan houden”, blikt Guido terug op hoe het allemaal begon. De ene keer is de tekening wat simpeler dan de andere. “Soms is het net een schilderij”, vertelt hij trots. Hij tovert altijd een glimlach op het gezicht van zijn collega’s en de bezoekers van de kantine.

Souschef
Als souschef bij Broodnodig weet hij veel van de horeca, waar hij voor leerde. “Een tijd terug werkte er nog een bakker als begeleider bij ons, een ontzettend leuke man. Hij heeft mij leren bakken en dat doe ik nu vooral.” Broodnodig is een leerbedrijf. Guido heeft een vorm van autisme en leert bij de stichting om met het reguliere bedrijfsleven om te gaan.

Donald Trump
Het tekenen heeft hij niet van een vreemde. Zijn moeder en broer zijn ook creatief. “Ik heb tekenen altijd al leuk gevonden”, aldus de Schijndelaar.
Vrijwel elke maand werkt Guido met een thema: sprookjes, ruimtevaart, Harry Potter. Maar zijn inspiratie haalt hij vooral uit actualiteiten, films, games, tijdschriften. “Nu ben ik bezig met het thema zomer. Ik probeer steeds iets te verzinnen. Het is maar net wat er op zo’n dag gebeurt. Ik heb ooit Donald Trump getekend die huilend uit het witte huis ging.” Meestal blijven de tekeningen maar één dag staan. Echter zijn er uitzonderingen, want soms zijn ze zo mooi dat het zonde is om ze uit te vegen. Guido: “Heel soms heb ik geen tijd, want we werken heel hard. Dan doet een andere collega het, het liefste doe ik het zelf. Ik blijf er voorlopig nog mee doorgaan!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant