Afbeelding
Wiek van Lieshout

ECO-huis familie Simons heeft duurzame woontips

Human Interest duurzaamheid 1.507 keer gelezen

WIJBOSCH | Aan de rand van het Wijboschbroek bouwen Peter en Marleen Simons druk verder aan hun ECO-huis. Het huis komt volgend jaar zomer helemaal af is de eigen verwachting. DeMooiSchijndelKrant sprak met Peter Simons over het ECO-huis en of zij duurzame woontips hebben. 

Peter Simons heeft als uitgangspunt voor het ECO-huis dat het grotendeels zelfvoorzienend moet zijn. Hij kan naar eigen zeggen nooit zelfvoorzienend wonen in een stad en binnen het dorp is dat tevens vrij lastig. “De remmingen vallen weg in een stedelijke cultuur. Lang geleden toen mensen nog jaagden en verzamelden konden mensen simpelweg niet meer kinderen krijgen dan dat ze konden voeden. Nu leidt het overschot tot voedsel tot overbevolking en hebben we daarom onder meer een woningcrisis.”

Permacultuur
“Duurzaam wil voor mij zeggen dat je het als samenleving eeuwig kan volhouden. Als je écht duurzaam wil zijn mag je dus geen grondstof verbruiken en geen afval overhouden waar je niets mee kan. Alles wat bijvoorbeeld benzine verbruikt is per definitie niet duurzaam, want benzine raakt een keer op”, zegt Simons. Voor hem blijft dan een enkele bron over, de natuur, oftewel een permacultuur. Een maatschappij waarin kringlopen van voedsel, energie, water enzovoorts gesloten zijn. Volgens de standaarden van permacultuur is het ECO-huis overigens nog niet eens duurzaam te noemen. “Dit huis komt het meest in de buurt van mijn ideale beeld. Het liefst zou ik een groot, centraal huis willen waar we met vijf á zes families kunnen wonen. Dat mag helaas niet van de gemeente.”

Fundamentele problemen
Daarnaast leven we in een kwetsbare wereld beweert Simons, hij ziet in de huidige maatschappij veel greenwashing (maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan het in werkelijkheid is) en vreest dat de mensheid haar eigen graf aan het graven is waar de aarde daartegen kan. “Het fundamentele probleem met veel energiebronnen die duurzaam genoemd worden, is dat het maken van de energie-omzetter veel energie kost, soms zelfs meer dan de bron in haar levensduur opwekt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hele waterstofketen. Voor zonnepanelen en windmolens ligt die verhouding gunstiger, maar bij deze twee energiebronnen ontstaat afval dat niet te hergebruiken is. Dat is niet eeuwig vol te houden, en dus niet duurzaam. De houten windmolens van vroeger hebben deze nadelen niet. Die zijn dus wel duurzaam.” Het belangrijkste doel van het huis is volgens haar bewoners om goed voorbereid te zijn op mogelijke stroom- of grondstof tekorten.

Afval
Het ECO-huis is mede gebouwd met hout en in een houtkachel wordt hout verbrand. De techniek binnen de rocketstove-kachel blijkt overigens geavanceerd. “Hij brandt super schoon, pas na de volledige verbranding begint automatisch het afkoelen. Iedereen kan zo’n goede kachel kopen of zelf maken.” Overig afval van het bouwen komt niet terecht in een container. Simons: “Al het afval hier kan in de kachel of bij het oud ijzer. Stro kan in de groentetuin net als een mengsel van de grondsoort leem.”

Leem, daar bestaan de muren van het ECO-huis uit. “Met leem komt bij iedereen de kunstenaar boven, het is zulk fijn materiaal om mee te werken, te experimenteren en te klooien.” Het duurzame alternatief blijkt echter kwetsbaar voor regen. Het bijhouden van de leemmuren blijft daarom om de vijf jaar belangrijk.

Tips
Het Herenboeren initiatief uit Boxtel ziet Peter Simons als een toekomstbestendige, duurzame manier om een in zijn ogen te geglobaliseerde en oneerlijke wereldmarkt tegen te gaan. Dat initiatief komt neer op het kopen van voedsel direct bij de lokale boer. “We moeten vooral lokaal meer doen met minder, stoppen met globalisering. Bizar dat asperges uit Peru hiernaartoe vervoert worden. Daar kosten grond, water en een werknemer niks. Zoals we nu leven, dat houden we niet lang vol. Duurzame alternatieven en mogelijkheden zijn er genoeg”, is de overtuiging van Simons.

Een korte lijst met duurzame woontips komt hierop uit:

  1. “Ga weg bij je bank, los je leningen af en wordt onafhankelijk van dit oneerlijke geldsysteem. Banken investeren in veel niet-duurzame praktijken.”“Ik zou alleen vlees eten van lokale winkels als ik vlees zou eten.”“Je hoeft niet op vakantie en zeker niet per vliegtuig of auto te gaan. Dat is energie slurpend, vervuilend en sociaal oneerlijk. Met de zeilboot kun je ook naar Bali of Amerika, wordt wel een ander soort reis. Je gaat nu naar Bali omdat het goedkoop kan, niet omdat je zó intrinsiek gemotiveerd bent om te gaan.”Koop bij je lokale bakker, slager en groenteboer.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant