Afbeelding

Juryrapport opdracht 4: ‘Zelfportret’

Algemeen Het Perfecte Plaatje Schijndel 811 keer gelezen

Schijndel | Opdracht 4, het zelfportret zit er op. Wat een prachtige beelden kregen we binnen. De eerste 10 in zelfs uitgedeeld door de jury. Lees hieronder wat de jury te vertellen heeft over de foto’s.

“Deze keer een opdracht die we als jury niet anoniem kunnen beoordelen. We zijn heel tevreden over de foto’s. De deelnemers vertellen echt iets over zichzelf en er is duidelijk moeite ingestoken. We zien een mix van creativiteit en techniek en durf. Een even prachtige als uitdagende opdracht die door de deelnemers uitstekend is opgepakt! We kijken al uit naar de resulaten van opdracht 5”.

Foto 1: Mirjam Konijnenberg


Foto 1

Mirjam combineert een mooie lichtinval met kwetsbaarheid – het oncomfortabele gevoel om ineens zelf voor de camera te moeten staan. Dit weerspiegelt het zelfgemaakte beeld in de achtergrond. Als we goed kijken, dan is de foto héél lichtjes bewogen, dit vanwege de iets langere sluitertijd.

Compositie: 7,5
Techniek: 7
Impact: 8
Totaal: 7,5

Foto 2: Theo van Eeuwijk


Foto 2 

Typisch Theo; in zijn element met de muziek die onlosmakelijk met hem verbonden is. Oprecht contact met de kijker. De weerspiegelingen in de vleugel zijn prachtig. De lichtvlekken op de vloer storen, bij de voeten is de foto ongelukkig afgesneden en de foto mist het dynamisch bereik waardoor hij sneller dichtloopt in het zwart en wat ‘vlekkerig’ oogt.

Compositie: 6,5
Techniek: 6
Impact: 6,5
Totaal: 6,3

Foto 3: Lars van Nieuwburg


Foto 3

Goede foto met een verhaal en een actie. Het is mooi hoe de lijnen van de boot het oog van de kijker de foto inleiden. Misschien had de hengel geheel in beeld gemogen, toch is het zo ook niet heel storend. Foto is scherp en goed belicht. Prima!

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7
Totaal: 7

Foto 4: Erwin Pijnenburg


Foto 4 

Helemaal in zijn element in de natuur. Een rustgevende foto met een uitstekende scherpte én scherptediepte. De techniek om drie belichtingen te combineren (HDR) is zeker knap, maar in deze situatie niet per se noodzakelijk gebleken.

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7
Totaal: 7

Foto 5: Janet van Rijsbergen


Foto 5 

Als een boekenwurm zichtbaar tussen twee stapels door. Het licht valt op de linkerkant van haar gezicht en trekt daardoor de aandacht van de kijker – licht is leidend. Algeheel is de foto wel aan de donkere kant. Foto is niet heel spannend, maar prima idee en uitvoering.

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 6,5
Totaal: 6,8

Foto 6: Daniël Spierings


Foto 6 

Een actiefoto waar passie vanaf spat! Creatief idee met een keurige uitvoering. De druppels en de beweging in de drumsticks pakken mooi uit. De achtergrond is wellicht een beetje druk. Het gezicht valt net te donker uit, maar de gedachte erachter is duidelijk en goed.

Compositie: 6
Techniek: 7
Impact: 7
Totaal: 6,7

Foto 7: Jan Oremans


Foto 7 

Heel mooi en rustig beeld. De compositie is zorgvuldig opgezet en de losse elementen vormen een geheel. Niks teveel. Een foto met een verhaal. De keuze om alleen de rode tinten uit te laten komen, pakt uitstekend uit. Of het de bedoeling was of niet, maar minpuntje: gezicht is niet scherp afgebeeld.

Compositie: 8,5
Techniek: 6
Impact: 8
Totaal: 7,5

Foto 8: Marleen Bijnen


Foto 8 

Een sereen beeld dat een diepe verbondenheid tussen Marleen en haar paard uitstraalt. Dezelfde kijkrichting en kalmte in de ogen dragen daaraan bij. Mooi detail is het zand op haar hand. Wellicht had de foto nog iets meer ruimte links verdient. De bewerking is goed gekozen, maar had netter uitgevoerd kunnen worden.

Compositie: 7
Techniek: 6,5
Impact: 8
Totaal: 7,2

Foto 9: Rosa Kluytmans


Foto 9 

Één met haar camera. Als fotografe liever achter de camera dan ervoor, maar voor de gelegenheid een keer beide. Geen spectaculaire foto deze keer, maar technisch keurig uitgevoerd.

Compositie: 6,5
Techniek: 7
Impact: 6
Totaal: 6,5

Foto 10: Feline van den Besselaar


Foto 10 

Echt een krachtig zelfportret – vol trots en met de durf om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Feline speelt geen verstoppertje en trots op jezelf durven zijn is niet altijd makkelijk. Heel knap gedaan, van onze jongste deelneemster. De kleuren knallen en verbinden haar met de achtergrond – en toch komt ze er los van. Voor ons de winnaar van deze opdracht!

Compositie: 8
Techniek: 7
Impact: 10
Totaal: 8,3

Ben jij het eens met de jury? Of kies jij voor een hele andere foto? Laat je stem nu gelden op deze pagina. Diegene met de meeste stemmen krijgt een bonuspunt!

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant