Christel de Laat in haar tuin
Christel de Laat in haar tuin Cis van Pinxteren

Christel de Laat voelde zich geen seconde alleen met kanker

Human Interest Human Interest 1.638 keer gelezen

SCHIJNDEL- De verwijdering van de baarmoeder van cabaretier en presentator Christel de Laat, twee weken geleden, heeft effect gehad. Nabehandeling is niet nodig. Hier het verhaal over haar ziekte- en herstelproces. 

Door: Cis van Pinxteren

Na lang twijfelen deelde ze op sociale media een filmpje met het nieuws. Ondanks dat het een privékwestie is, weegt voor haar openheid zwaar. “Ik deel in het theater ook veel van mezelf en vraag mensen op de radio hetzelfde, dus dan is het fair om ook te doen. Dit filmpje was nogal anders van toon dan normaal”, vertelt ze. De Laat heeft veel steunbetuigingen in de vorm van brieven en bloemen gekregen. De Laat: “Honderden kaarten, ik maak er iedere dag dertig open en lees daarin veel persoonlijke verhalen. Héél bijzonder! Ik voel dat ik deze ziekte niet alleen door hoef te maken.”

Bijzondere indruk
De Laat had geen klachten die op baarmoederkanker leken, maar op aanraden van haar huisarts ging ze toch naar een specialist die voor een vroege diagnose zorgde. “Mensen neem van mij aan: luister naar je lichaam. Ik was lange tijd niet meer ongesteld en ineens wel weer, had daar nul vraagtekens bij. Toen ik dat toevallig vertelde bij de huisarts gingen er bij hem alarmbellen af. Dankzij hem hoef ik nu geen nabehandeling meer, dat is het grootste cadeau wat je kunt krijgen.” Voorafgaand aan de operatie plande de Schijndelse het opnemen van de Omroep Brabant programma’s ‘Samen de zomer in’ en de BrabantQuiz. Zo kon ze toch nog even genieten van haar werk. “Het haalde m’n hoofd even uit de emotionele achtbaan.” De fysieke herstelperiode van De Laat duurt ongeveer zes weken. Het zal langer duren om weer de nodige energie en conditie op te bouwen. Sporten zal ze naar eigen zeggen, met een knipoog, niet erg missen. Ze bekijkt het dag voor dag en ziet het positief in.

Back on stage
Na selectief kijken in welk ziekenhuis ze het beste (en het snelste) terechtkon kwam ze uit bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. “Daar heb ik geen spijt van gekregen. Als ik van dichtbij zie hoe fantastisch ze de tijd nemen laat dat écht een bijzondere indruk na.” Het feit dat ze nu kan beginnen met herstellen betekent dat de cabaretier in het najaar weer, na anderhalf jaar, in het theater kan staan. “Optreden is voor mij mensen ontmoeten en wisselwerking hebben. Als zij genieten, geniet ik des te meer.” Voorstellingen inhalen en het als vanouds optreden, daar kijkt De Laat zienderogen naar uit. Grappige ervaringen of observaties van het proces dat ze nu doormaakt neemt ze mee in nieuwe voorstellingen. “Bijvoorbeeld, je ligt doodeng te wachten op een scan met een infuus met contractievloeistof waar je allergisch op reageert. Een rood gezicht, galbulten, jeuk en verdere lichamelijke ongemakken haha.”

Bossche bollen
De presentator heeft tien keer op de finishlijn van Alpe d’HuZes gewerkt vanwege de ziekte van haar vader die uiteindelijk stierf aan blaaskanker. Het zwaarste aan haar proces vond De Laat de blik in de ogen van geliefden aan wie ze vertelde dat ze kanker had. “Je hebt niet alleen kanker, je hele gezin heeft kanker. Wanneer je het zware woord ‘kanker’ zegt gaan ieders ogen in de paniekstand. Ooit moet er een nieuw woord komen voor ‘kanker’, tegenwoordig betekent kanker vaak het hebben van een chronische ziekte waarvan je herstelt.” Toen zij vorige week hoorde dat ze na het verwijderen van de baarmoeder kankervrij was vierde ze dat meteen met familie onder het genot van verse Bossche Bollen.

De Laat verwacht dat alles anders gaat zijn, al blijft de precieze impact van het ziekte- en herstelproces onzeker. “Misschien leer ik het meest hieruit dat ik m’n agenda minder vol moet plannen en nog meer in het nú moet leven. Meer tijd maken voor de mensen om me heen met wie ik gelukkig samen uitstap bij het eindstation van deze rollercoaster.” Wat bijblijft is uiteindelijk de steun die ze van velen kreeg. “Een immens groot cadeau dat mensen die moeite voor mij wilden nemen. Iedereen bedankt voor alle steun, ik heb me geen seconde alleen gevoeld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant