Alex Bos kreeg onlangs nog een lintje.
Alex Bos kreeg onlangs nog een lintje. Bas Ulehake

Alex Bos: “Ik hoop dat ik het beheer mag blijven doen”

Human Interest Natuur Human Interest 2.501 keer gelezen

Schijndel | ‘Red het beheer van Dierenpark Veronica’, luidt de titel van de opgestarte petitie. Na een lange periode van strijd hebben de beheerders, Alex en Monique Bos, van Dierenpark Veronica te horen gekregen dat zij het beheer niet meer mogen doen. Na 41 jaar het beheer in de familie te hebben, komt er nu een einde aan die tijd. 

Al een poosje ontving het park klachten over geluids- en stankoverlast van dieren. Echter staan deze los van de beslissing die Stichting Dier Mens Natuur Meierijstad heeft genomen. De stichting heeft sinds 2016 de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van zes dierenparken binnen de gemeente Meierijstad, waaronder het Veronicapark. “Binnen de Stichting zijn afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud, maar ook over houding, gedrag en communicatie”, aldus het bestuur van de Stichting. “Helaas hebben we in de afgelopen jaren en met name het laatste jaar moeten constateren dat gemaakte afspraken niet werden nagekomen en de visies over het beheer van een park van de stichting en de huidige beheerders dermate uiteenlopen dat verdere samenwerking niet meer mogelijk is. Daarom hebben we het moeilijke besluit moeten nemen om hem te ontheffen van zijn taken als beheerder en vrijwilliger”, laat het bestuur weten. 

De familie Bos was op de hoogte van de klachten. “We hebben daar al veel maatregelen voor opgelegd gekregen. Ganzen weg, parelhoenders weg. Het bleef maar doorgaan. De jonge ganzen waren blijkbaar de druppel”, vertelt Alex. Met trots levert hij de sleutel in van het park. Hij volgde zijn vader op, al 41 jaar runt de familie Bos het park. “Niet per se de overlast heeft ervoor gezorgd dat we het beheer op moeten geven, meer het tegengas wat we hebben gegeven”, voegt hij toe. 

Een groep burgers uit Schijndel heeft een petitie gestart om de familie een hart onder de riem te steken. Het doel hiervan is om de familie Bos het beheer te laten behouden. Inmiddels is deze petitie al meer dan driehonderd keer ondertekend. “Het is mooi om te zien dat mensen zo meeleven. Ik vind het ontzettend jammer dat dit gebeurt en heb er eigenlijk geen woorden voor. Ik hoop dat ik het beheer mag blijven doen”, zegt Bos. Hij ontving recentelijk nog een Koninklijke onderscheiding voor onder andere zijn bewezen diensten voor het welzijn van de dieren op het Veronicapark. 

Stichting Dier Mens Natuur Meierijstad wil graag dat het Veronicapark blijft bestaan. “We gaan op termijn op zoek naar een nieuwe beheerder en/of nieuwe vrijwilligers die ons hierbij willen helpen. Allereerst willen we als stichting zorgen dat de rust wederkeert en daarna gaan we kijken welke vervolgstappen we gaan nemen”, aldus het bestuur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant