Afbeelding
Cis van Pinxteren

Echte Oranjekoorts op de proef gesteld in knock out fase

Human Interest 467 keer gelezen

SCHIJNDEL | Oranje speelde maandagavond zijn laatste groepswedstrijd voordat het zich kan opmaken voor de achtste finalewedstrijd, komende zondag in Budapest. Inmiddels is bekend dat Tjechië de tegenstander van Oranje zal zijn. DeMooiSchijndelKrant vroeg aan enkele willekeurige Schijndelaren of het EK bij hen leefde en hoe ze het volgden. 

Door: Cis van Pinxteren

Stijn Voets bekijkt het EK dit jaar met vrienden thuis in een in oranje uitgedoste garage. De ouders van zijn vriendin hebben het helpen versieren met een veelvoud aan slingers, spandoeken en een ingelijste foto van Frenkie de Jong met daarvoor een kaarsje voor geluk. Dat hij goed speelt en vooral niet geblesseerd raakt. Voorafgaand aan het duel tegen Noord-Macedonië spraken we Voets en zijn vrienden. “In het voorjaar waren de cafés nog gesloten dus toen hebben we voor Ajax-PSV een beamer gekocht”, vertelt Voets.

Nee tegen café

Vanaf zaterdag zorgen versoepelingen ervoor dat cafés in tegenstelling tot de groepswedstrijden weer de hele avond bezoekers kunnen ontvangen om de wedstrijd daar te zien. Na enige twijfel geeft het oranjegezelschap van Voets de voorkeur aan de huidige locatie thuis. “Ultrascherpe beamer hebben we aangeschaft in coronatijd dus nu willen we daarvan profiteren. Voetballiefhebbers zoals wij willen natuurlijk alles haarscherp zien, haha. Bovendien wonnen we alle wedstrijden die we bij Stijn hebben gekeken dus reden genoeg om dit door te zetten, never change a winning team”, zegt vriend Jasper.

Andere vrienden geven aan dat ze de kroegensfeer wel missen, vooral het feest achteraf en het kijken met meer mensen worden genoemd als speciaal. Zonder evenementen is de oranjekoorts nog niet zoals vanouds. “Het wordt wel meer maar het is nog niet zo’n feest als het zou moeten zijn”, vindt Voets. Koorts zoals vanouds in een tapperij zoals De Beurs, dat voelde vriend Cub in 2014 tijdens de openingswedstrijd tegen Spanje die onverwacht met 5-1 gewonnen werd. Op de markt vragen we aan het echtpaar Jan en Jet van Uden wat zij denken van dit Nederlands elftal. “Ze moeten beter hun best doen als je bedenkt hoeveel ze wel betaald krijgen. Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn de beste, die zijn tenminste productief”, vindt Jos van Uden.

Favorieten in Groep F

Op de vraag wie dit Europese Kampioenschap zal winnen is de vriendengroep verdeeld. Duitsland, Frankrijk (beiden Groep F), Engeland (Groep D) en België (Groep B) passeren de revue als favorieten. De aanname dat Duitsers als het er echt om gaat spannen er altijd staan geeft bij sommigen de doorslag. Het mannenteam van België kan in tegenstelling tot de Mannschaft van Duitsland voor het eerst in haar historie de Henri-Delaunay-beker winnen. “Italië of Frankrijk denk ik”, zegt vriend Jos. Grote afwezige bij de favorieten zijn de oranje leeuwen. Daar is minder vertrouwen in. “Ze winnen hun achtste finale héél misschien het is voor ongeveer 83% zeker dat ze in de achtste finales de nummer drie van de poule des doods, groep F, loten”, zegt vriend Rens gelaten.

De onzekerheid van de toernooiopzet is hiermee uitgesproken, van de zes nummers drie gaan de beste vier tevens door naar de achtste finales. Het bleef echter tot en met woensdag spannend welke tegenstander Oranje zondag zal aantreffen. “Kijk als Frankrijk flink wint van Portugal en Duitsland wint van Hongarije dan gaat de nummer drie in dat geval, Portugal, niet door met drie punten en een slecht doelsaldo. Laten we het maar hopen”, besluit Voets. De hoop is dat Oranje beter speelt dan in de groepsfase en als team groeit in het toernooi. Over de favoriete Oranje-spelers blijkt de vriendengroep unaniem: Frenkie de Jong en Dumfries zijn de lievelingsspelers. “Frenkie kan mooi voetballen en dribbelen terwijl Dumfries een harde werker is”, zegt Jos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant