Schrijfster Steffie van den Oord biedt het boek aan, aan Zuster Marcelliana. Zuster Lambertina stelt haar gerust.
Schrijfster Steffie van den Oord biedt het boek aan, aan Zuster Marcelliana. Zuster Lambertina stelt haar gerust. Jeroen van de Sande

107-jarige Zuster Marcelliana ontvangt gebundelde levensverhalen, waaronder die van haarzelf

Human Interest Human Interest 350 keer gelezen

SCHIJNDEL | Schrijfster Steffie van den Oord mocht vorig jaar Zuster Marcelliana interviewen in het Schijndelse klooster. Dat deed ze voor haar boek Nieuwe Eeuwelingen, levensverhalen van honderdjarigen. Zuster Marcelliana – liefkozend Marcelleke genoemd, omdat ze dat zelf ook leuker vindt – is nu 107 jaar en past daarom perfect in het profiel. Vooral omdat haar levensverhaal ook nog eens reuze-interessant is. Afgelopen woensdag ontmoetten de twee elkaar weer.

Maar of Zuster Marcelliana dat nog kan heugen is de vraag. Ze was pas net wakker toen ze een bloemetje kreeg van de schrijfster en sprak niet voluit. Behalve als ze plotseling biddend de handen ineen sloeg en haar rozenkrans beroerde. Eenmaal in de kapel leefde ze op. Daar voelt ze zich altijd thuis en dus greep Steffie daar de kans om haar boek aan te bieden. Daarin staat het levensverhaal van Marcelliana, die in 1914 werd geboren. Haar hele leven wijdde ze aan God en nog steeds is ze daar 24 uur per dag mee bezig.

Twintig jaar geleden schreef Steffie al een versie van Nieuwe Eeuwelingen. Nu, een generatie later, heeft ze hetzelfde gedaan. In het persbericht over de lancering van het boek staat het volgende:

‘Ze overleefden alles. De crisisjaren, de oorlog – waarin ze vochten, trouwden, onderdoken. Ze

groeiden op in het interbellum, maakten de Watersnoodramp mee, de opkomende welvaart,

emancipatie en corona. Ze traden – vijfentachtig jaar geleden – het klooster in, of trouwden met de

handschoen. Ze zijn baron, of droegen kleding van de armenzorg en werden uitgefloten. Ze zijn

honderd, en ouder, en ze weten (bijna) alles nog: de nieuwe generatie eeuwelingen. Steffie van den Oordvroeg twaalf honderdjarigen het hemd van het lijf. Hoewas hun eeuw? En wat

is hun geheim waardoor ze zo oud wisten te worden?‘

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant