Bezoekers kunnen in het Jan Heestershuis de expositie 'Brabant met verve' bewonderen. Foto: Wiek van Lieshout
Bezoekers kunnen in het Jan Heestershuis de expositie 'Brabant met verve' bewonderen. Foto: Wiek van Lieshout Wiek van Lieshout

Tijdperk van gesloten deuren nadert einde voor kunst en cultuur

Algemeen 128 keer gelezen

SCHIJNDEL | Waar het museum Jan Heestershuis weer open mag voor bezoekers sinds afgelopen zaterdag heeft niet iedere culturele activiteit al snel voorstellingen of optredens gepland. De Boschwegse toneelgroep speelt bijvoorbeeld pas in begin 2022 een voorstelling.

“Het is voor ons nu méér dan twee jaar geleden dat we een voorstelling hadden. Voor ons is het te kort dag qua voorbereiding om nog in 2021 een voorstelling op het podium te krijgen”, zegt voorzitter Ruud de Visser. Het 22-koppige amateurgezelschap heeft uitgerekend na de buitenvoorstelling Zommer ’69 in het vijftigjarige jubileumjaar de voorstellingen van 2020 en 2021 moeten afzeggen. De Visser: “Jammer dat we nog lang niet voor publiek onze hobby mogen doen. De flow die we ieder jaar hebben met produceren, dat wordt een tijdrovende uitdaging om die roestigheid weg te boenen en glans te krijgen. We hebben maanden voorbereiding nodig om het script te maken, teksten leren en te repeteren in de Zwengel.”

September
In september hoopt het Gemondse smartlappenkoor ‘Gimmense smart’ weer samen een hoger toontje te kunnen zingen. “Helaas mogen wij nu nog niet zingen met 53 mensen. Onze leden zingen liever niet in kleine groepen. We zullen als we starten eerst een avondje bij praten en daarna weer zingen. Het zal wel weer wennen zijn, maar verleren doe je het niet”, vertelt voorzitter Mieke Moonemans.

Perspectiefrijk museumbezoek
Terug naar de Boschweg, daar gaan ze uit van een terugkeer van het trouwe publiek in 2022. De Visser: "Stel we hadden nét wel eind dit jaar praktisch een voorstelling georganiseerd, dan wordt ons avondje uit misschien door grote opgestarte producties van de agenda afgedrukt. Bovendien zijn uitvoeringen met maximaal dertig tot vijftig bezoekers niet kostendekkend.” Stille, koel gehouden ruimtes van het Jan Heestershuismuseum mogen en kunnen binnenkort weer plaats bieden aan publiek. Na kort open te zijn tot 14 december is nu de tentoonstelling ‘Brabant met Verve' te bezichtigen van verzamelaar Jan Geerts. "Mensen reserveren vooraf telefonisch, we mogen maximaal 8 bezoekers binnenlaten. Spontane bezoekers kunnen naar binnen mits het niet druk is, anders moeten zij even wachten”, vertelt de conservator van het Jan Heestershuis, Marike de Kroon. Het museum wil graag nog deze zomer een expositie in de tuin regelen om buiten meer mensen ruimte te bieden. Gastvrouwen of gastheren zijn grotendeels reeds gevaccineerd. Voor het bekijken van een tentoonstelling met vooral Brabantse schilderkunst kunnen bezoekers reserveren voor tijdsloten van elk één uur. Schoolbezoeken blijven voorlopig onmogelijk, niettemin gaan projecten nu met leskist naar school. "Met een zonnetje gaan mensen nu weer fietsen en komen ze vaker, hetzij onaangekondigd, zoals tijdens de Open AtelierRoute in september”, aldus De Kroon. Desondanks moet het museum afwachten wat het effect zal zijn van het verhuizen van het VVV-loket naar het vroegere raadhuis. Het Jan Heestershuis heeft als gemeentemuseum het voordeel dat de gemeente het niet zal sluiten ondanks mindere inkomsten, in tegenstelling tot particuliere musea. "De musea bewezen eerder al dat ze goed bezoekers kunnen reguleren. Kunst is geen ‘discodip' en de culturele sector hoort echt in de zogenaamde maatschappelijke schijf van vijf. Kunst laat je anders kijken en verrijkt je denken met andere inzichten die je waarneming prikkelen”, besluit de conservator.

Museum Jan Heestershuis kon eindelijk haar deuren weer openen. Foto: Wiek van Lieshout
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant