Het bestuur v.l.n.r.: Bas, Moniek, Jeannine en Wim.
Het bestuur v.l.n.r.: Bas, Moniek, Jeannine en Wim. Bas Ulehake

Geen geleur meer aan de deur door de Goede Doelen Week

Algemeen 195 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ze hebben het er maar druk mee om alles klaar te stomen voor de eerste Goede Doelen Week van Schijndel. Het bestuur moet echt aan alles denken, maar dat is Bas Duynisveld, Moniek van Kemenade, Jeannine van Kaathoven en Wim van de Rijt wel toevertrouwd. Ze stoppen er veel vrije uren in om er uiteindelijk voor te zorgen dat Schijndel geen geleur meer aan de deur gaat ervaren. Van 19 t/m 28 september wordt de Goede Doelen Week gehouden. Daar gaan de burgers nog veel over horen, want vooral de eerste keer is het belangrijk om goed te informeren.

Door: Jeroen van de Sande

We hebben afgesproken in De Bank. De koffie wordt nog uitgedeeld wanneer er onbewust al vergaderd wordt. Wat vragen vliegen over en weer, er worden aantekeningen gemaakt en dat geeft hier en daar de nodige rust, zo valt van lichaamstaal af te lezen. Het bestuur zit uiteindelijk klaar om uit te leggen wat de Goede Doelen Week inhoudt.


Het bestuur v.l.n.r.: Bas, Moniek, Jeannine en Wim. - Foto: Bas Ulehake

“De Goede Doelen Week is voortgekomen uit een overleg met wijk- en dorpsraden”, begint voorzitter Wim. “We proefden dat er veel behoefte aan was om collectes deur aan deur te verminderen. In Veghel en Sint-Oedenrode hebben ze al een Goede Doelen Week. Dat loopt daar goed en de reacties zijn positief, daarom hebben we daar eerst informatie ingewonnen. Daarna hebben we het voorgesteld om ook binnen Schijndel te doen en daar werd door de wijk- en dorpsraden heel enthousiast op gereageerd.” Zo komen straks zeventien goede doelen niet meer afzonderlijk aan de deur, maar wordt dat gebundeld tot één actieweek waarin zoveel mogelijk geld wordt verzameld voor die betreffende goede doelen. “Er was direct veel draagvlak onder al die collectanten die zich nu inzetten voor een goed doel. Vaak collecteerden ze meerdere wijken of voor meerdere doelen, omdat er te weinig collectanten zijn. Soms hadden ze wel 150 adressen. Dat worden er nu hooguit 25”, legt Wim een verschil uit.

Moniek en Jeannine hebben de taak om collectanten te vinden en te briefen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de wijkindelingen. “We houden zoveel mogelijk rekening met wijkvoorkeuren. Tot nu toe is dat goed gelukt”, glimlacht Moniek. Eind juni houdt de Schijndelse Goede Doelen Week een eerste fysieke bijeenkomst voor de wijkhoofden. Zij worden dan geïnstrueerd en krijgen dan uiteraard de mogelijkheid om vragen te stellen. Het is de bedoeling dat collectanten deur aan deur gaan om een brief af te geven. Daarin staan duidelijke vragen. Wat wilt u doneren en aan welk goed doel? Ook kunnen mensen er voor kiezen om één bedrag te doneren dat dan verdeeld wordt onder alle goede doelen, of onder doelen die iemand aankruist. “In Sint-Oedenrode startten ze twee jaar geleden. Daar haalden de goede doelen bijna het dubbele op dan tijdens een eerder collectejaar. Dat was dus meteen een succes. Door corona was de opbrengst vorig jaar overigens een stuk lager”, zo laat Wim weten.

Daarmee werd weer een les geleerd. Digitaal doneren moet ook een optie worden. Daar kom je in deze tijdsgeest eigenlijk niet meer onderuit, zo laten de bestuursleden weten. Bas is degene die zich daar over ontfermd. “Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als een winkelmandje in een webshop. Ook online kun je dan kiezen wat je aan welk goed doel wilt geven. Een voordeel is dat dit in principe het hele jaar kan, maar we willen het vooral promoten en concentreren op de week van 19 t/m 28 september”, vertelt Bas. Als bestuurslid is de Schijndelaar ook verantwoordelijk voor de afdeling sponsoring. “We hebben geen inkomsten en proberen daarom alles zo low-budget mogelijk voor elkaar te krijgen. Daarom is sponsoring voor ons heel erg belangrijk. Ook daar zijn we druk mee bezig.”

De komende maanden laat de Goede Doelen Week nog veel van zich horen. Ook via de DeMooiSchijndelKrant. De indeling van de wijken is inmiddels bijna klaar, maar collectanten zijn altijd welkom. Interesse om je in te zetten? Mail naar collecte@gdwschijndel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant