Afbeelding

Juryrapport tweede opdracht ‘Het Perfecte Plaatje Schijndel’

Algemeen Het Perfecte Plaatje Schijndel 1.730 keer gelezen

SCHIJNDEL | Opdracht twee zit er op. Architectuur in Schijndel. Jullie hebben de redactie en de jury verrast met prachtige beelden. Lees hieronder wat de juryleden Frans en Tom Keetels van de inzendingen vonden.

“Na opdracht 1 waren we zeer benieuwd naar de inzendingen voor architectuur. Waar de natuur een even brede als toegankelijke opdracht was, is architectuur een tak van fotografie die minder vaak beoefend wordt. Daarom vonden we het extra interessant om te zien hoe de deelnemers hiermee omgaan. Misschien wel het meest voor de hand liggende bouwwerk, de Glazen Boerderij, is vermeden. In de inzendingen zien we duidelijk terug dat de deelnemers serieus tijd en aandacht hebben besteed aan de opdracht. Ook deze keer zijn we echt tevreden over het algemene niveau”, aldus de jury

Foto 1 - Daniel Spierings 


Foto 1 - Daniel Spierings 

Door de reflecties smelten het gebouw en de lucht haast samen. Goed gebruik gemaakt van de architectuur. Toch had een foto recht van voren of een deel van het geheel dit samenspel in onze ogen versterkt. Niettemin een prima beeld, dat op het randje van overbelicht is.

Compositie: 6
Techniek: 6,5
Impact: 7
Cijfer: 6,5

Foto 2 - Theo van Eeuwijk


Foto 2 - Theo van Eeuwijk 

Mooie locatie waarin oud en nieuw samenkomen. Symmetrie en zwart-wit pakken goed uit voor dit beeld. Als de foto vanaf statief was genomen had de ISO omlaag gekund en had de foto een nog betere kwaliteit gehad. Goed bedacht, keurige compositie en prima uitvoering.

Compositie: 7
Techniek: 6
Impact: 7
Cijfer: 6,7

Foto 3 - Erwin Pijnenburg


Foto 3 - Erwin Pijnenburg 

Een logische, treffende compositie: strak en clean in beeld gezet. Vormen en lijnen komen mooi uit en de warmte en kleuren doen de foto goed. Zwart-wit had niet gewerkt voor deze foto. De reflectie van de letters in het water komt beter uit dan die in de ramen erachter.

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7
Cijfer: 7

Foto 4 - Janet van Rijsbergen


Foto 4 - Janet van Rijsbergen

Opvallend bouwwerk met een opvallende kleur. Zwart-wit had hier niet gewerkt. De keuze om een deel van het geheel te tonen is gerechtvaardigd. Compositie had spannender en sterker kunnen zijn. Wellicht dat het kantelen van de camera de lijnen had versterkt.

Compositie: 6
Techniek: 6
Impact: 6
Cijfer: 6

Foto 5 - Marleen Bijnen


Foto 5 - Marleen Bijnen 

Goed idee met een goede uitvoering. Modern en oud komen uitstekend samen door een slimme positionering. De reflectie van het oudere gebouwtje links in het glas doet haast lijken alsof het gebouwtje in de moderne aanbouw staat. Zwart-wit brengt het samen tot een tijdloos beeld. Misschien net iets te donker en de rand rechts in beeld is helaas niet clean.

Compositie: 8
Techniek: 7
Impact: 7,5
Cijfer: 7,5

Foto 6 - Lars van Nieuwburg


Foto 6 - Lars van Nieuwburg

De foto heeft iets mysterieus, door de positionering en de kleuren. Daardoor blijf je er net iets langer naar kijken. De schakeringen in de verticale lijnen zijn mooi en interessant. Een (andere) uitsnede had echter tot een sterkere foto geleid, puur gericht op de schakeringen in de verticale lijnen; het bosje en muurtje rechts leiden af, evenals het stuk links van het midden. De kunst van het weglaten.

Compositie: 6,5
Techniek: 6
Impact: 6,5
Cijfer: 6,3

Foto 7 - Jan Oremans


Foto 7 - Jan Oremans

Oud en nieuw in één beeld. Strak, zwart-wit en symmetrisch; logische keuzes. Heel precies en goed gefotografeerd met een groothoeklens. Goed positie gekozen om loodrecht te kunnen fotograferen. Foto had iets lichter mogen zijn.

Compositie: 7,5
Techniek: 7
Impact: 7
Cijfer: 7,2

Foto 8 - Feline vd Bersselaar


Foto 8 - Feline vd Bersselaar

Het gebouw is mooi in zacht licht gefotografeerd. Een storend element is keurig weggewerkt door een kleine uitsnede te hebben gemaakt. Het is een rustig en aangenaam beeld dat het gebouw tot zijn recht laat komen. Kan het spannender? Ja, dat wel. Veilig maar prima resultaat.

Compositie: 6,5
Techniek: 6,5
Impact: 7
Cijfer: 6,7

Foto 9 - Mirjam Konijnenberg


Foto 9 - Mirjam Konijnenberg 

Goede keuze voor het tijdstip waardoor de lucht in combinatie met de verlichting mooie kleuren opleveren en een goed plaatje. Logische keuzes gemaakt om tot een deel van het geheel te komen. Een iets andere uitsnede had de boom links, die toch een beetje storend werkt, uit het beeld gelaten. Vanaf statief had de foto met een lagere ISO genomen kunnen worden, met als gevolg iets meer kwaliteit.

Compositie: 7
Techniek: 6,5
Impact: 8
Cijfer: 7,2

Foto 10 - Rosa Kluijtmans


Foto 10 - Rosa Kluijtmans

Een strakke en heel precieze compositie met diagonalen die het oog naar binnen trekken. Een contrastrijk zwart-wit dat beter werkt dan kleur, wat in deze foto voor afleiding had gezorgd. Het hout lijkt haast metalig door de nabewerking, maar het trekt meteen de aandacht van de kijker.

Compositie: 7,5
Techniek: 7,5
Impact: 8
Cijfer: 7,7

Ben jij het eens met de jury? Of kies jij voor een hele andere foto? Laat je stem nu gelden op deze pagina. Diegene met de meeste stemmen krijgt een bonuspunt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant