Afbeelding
Harry Timmermans

Wie kent hem niet? de Gaai.

Natuur Natuur 712 keer gelezen

SCHIJNDEL | Wie kent hem niet de Gaai. Deze vogel is een ondersoort van de kraaien en heeft allerlei benamingen. Veel gehoord zijn Vlaamse Gaai, Merkol, Morkolf en Gaai.

Door: Harrie Timmermans

Deze kleurrijke levendige soms luidruchtige vogel heeft helderblauwe vleugelvlekken een zwarte staart en witte stuit, die opvallen als hij krijsend door de bossen vliegt. De grondkleur is boven roze grijs en onder roze bruin. Alhoewel ze de laatste jaren steeds vaker in de tuinen te zien zijn, en heel erg aanwezig zijn in het open veld, zijn ze mensenschuw, en schuilen ze vaak hoog in de bomen als ze worden gestoord. In de herfst verzamelen ze grote hoeveelheden eikels en walnoten een lekkernij die ze onder de grond bewaren voor de winter. Zij bouwen hun met modder en veren beklede nest van twijgen in dichte struiken of hoog in een gevorkte tak. Met het kraken van walnoten hebben deze vogels geen problemen. Zo dacht ik lang geleden dat mijn buurman verzot was op noten maar dat hij de schelpen bij mij op het platte dak gooide. Maar dit is een misvatting niet mijn buurman maar deze vogel laat de noten op de dakterrastegels van mijn platte dak vallen zodat ze openbreken en hij het binnenste van de noot kan opeten. Gaaien hebben veel roeptonen en imiteren soms andere vogels zoals buizerds. Daarnaast eten gaaien vooral ook insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. ‘s Winters eten gaaien vooral eikels en walnoten, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren gaaien de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze opgegraven. De eikels die ze niet opgraven, kunnen uitgroeien tot bomen. Vandaar dat deze gaai ook wel de eikenplanter wordt genoemd. Weet een gaai dat hij in de gaten wordt gehouden tijdens het verstoppen, dan komt hij later terug om de eikel elders te verstoppen.

De gaai is een standvogel en komt verspreid voor over het grootste deel van Europa, behalve het hoge noorden, en is gewoonlijk te vinden bij eikenbomen. De gaai is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn gaaien beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de gaai is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. De gaaien blijven in Nederland in de buurt van hun broedgebied. Geregeld zijn er in het najaar ‘invasies’ van hoge aantallen die in groepjes uit Oost-, Midden- of Noord-Europa ons land bereiken. Als ze op de kust stuiten, lijken ze zich over het land te verspreiden. Zulke invasies vinden tot nu gemiddeld eens in de acht jaar plaats. Sinds 1975 neemt de gaai in aantal toe als broedvogel en heeft hij zich uitgebreid over het westen en noorden. Houtsingels, (recreatie)bos en groenvoorzieningen zorgden voor goed leefgebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant