Afbeelding
Hilda Weges

Ontwikkeling van de eikenprocessierups loopt weken achter

Natuur Natuur 152 keer gelezen

SCHIJNDEL | Door de bijzonder koude april en koude start van mei, loopt de ontwikkeling van de eikenprocessierups weken achter op voorgaande jaren. De overlast begint naar verwachting pas in de eerste week van juni. Het is onduidelijk wat het effect van de kou op de plaagdruk zal zijn. 

Op steeds meer plaatsen worden vanaf begin juni de nesten van de eikenprocessierups zichtbaar. De brandharen die dan op de rupsen aanwezig zijn gaan meer en meer voor overlast zorgen. Dit vraagt extra oplettendheid als u zich in de buurt van eiken begeeft. Algemeen geldt dat elk contact met de rupsen en resten ervan vermeden moet worden. 

Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. De routes waar preventief bestreden is zijn te vinden op de website van de gemeente. De kans op aanwezigheid van de rupsen is hier kleiner. 

De meest voorkomende klacht is (ernstige) jeuk. Ook geïrriteerde of ontstoken ogen en irritatie van de luchtwegen komen voor. Hoe erg de reactie is, is voor iedereen anders. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts. 

Om de overlast te beperken start de gemeente met het wegzuigen van de rupsen. Het is niet mogelijk, maar ook niet nodig om de rups overal te bestrijden. De gemeente stelt daarom prioriteiten aan waar de eikenprocessierupsen verwijderd worden. Gebieden rondom scholen, speelplekken en plaatsen waar veel mensen verblijven, fietsen of wandelen hebben voorrang. Op plaatsen waar de risico’s lager zijn wordt niet bestreden. Zo bieden we ruimte aan natuurlijke vijanden om zich te ontwikkelen. 


Plastic om bomen helpt niet tegen de processierups - Bas Ulehake

Het omwikkelen van bomen met plastic folie werkt niet tegen de eikenprocessierups en wordt sterk afgeraden. Het aanbrengen kan zelfs gevaarlijk zijn vanwege achterblijvende brandharen op de plasticfolie en het risico van verspreiding van plastic in de natuur. Een melding doen van eikenprocessierups kan via de MijnGemeente app of via de website van de gemeente. Bent u zelf eigenaar van een boom met eikenprocessierupsen dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen. De gemeente treft alleen maatregelen bij haar eigen bomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant