Afbeelding
Tom Keetels

Het Perfecte Plaatje Schijndel de tweede opdracht

Algemeen Het Perfecte Plaatje Schijndel 1.185 keer gelezen

SCHIJNDEL | Opdracht 1 van Het Perfecte Plaatje Schijndel zit er op. In de video leggen we uit wat opdracht 2 inhoudt en wat er van de tien kandidaten verwacht wordt. Naast de tien kandidaten mag iedereen mee doen met deze opdracht en zijn of haar beste foto insturen naar redactie@mooischijndel.nl


Bij opdracht 2 gaan de deelnemers aan de slag met architectuur fotografie. Maak een mooi plaatje van een van de architectonische hoogstandjes uit Schijndel. De Jury bestaande uit Frans en Tom Keetels van Foto Keetels aan de Molenstraat laat zich graag verrassen.

De foto’s zullen aan enkele voorwaarden moeten voldoen:

- De foto is gemaakt in Schijndel.
- Detail foto mag maar het moet wel herkenbaar blijven.
- Het moet een nieuw gemaakte foto zijn, dus niet uit je archief.
- Lever de foto in JPG in .
- Origineel (eventueel RAW-bestand) bestand meesturen.
- Beeldoptimalisatie mag wél.
- Beeldmanipulatie mag niet.
- Korte toelichting bij de foto. Bijvoorbeeld over waar die genomen is en waarom je voor de compositie gekozen hebt.

- Uiterlijk 5 juni 17:00 inleveren op het e-mail adres redactie@mooischijndel.nl. Je hebt dus één week om dat perfecte plaatje te maken.
- Plaats de foto’s niet op social media want de jury gaat de foto’s anoniem beoordelen.

In de video legt Tom Keetels de opdracht uit. Voor de deelnemers aan de wedstrijd en de thuisopdracht hebben Frans en Tom enkele tips op een rij gezet waarmee je het perfecte plaatje kunt maken.

Bepaal je perspectief
Voor gebouwen is het heel belangrijk dat je vanuit de juiste hoek fotografeert. Denk dus goed na over de positie die je inneemt. Ga je voor een lager of juist voor een hoger standpunt? Gebruik je een groothoeklens of een telelens? Hoe komt het onderwerp het best tot zijn recht? Neem de tijd om dat te ontdekken.

Deel of geheel
Misschien is het je eerste gedachte om een gebouw in zijn geheel vast te leggen. Maar heb ook oog voor kenmerkende details, bewuste keuzes in wat je laat zien én wat je weg laat. Zorg wel dat het herkenbaar blijft als Schijndelse architectuur.

Kleur of zwart-wit
Kleur kan een foto versterken, maar het kan ook afleidend zijn. Architectuur leent zich uitstekend voor zwart-wit fotografie. Door de kleur uit de foto te halen, leg je de nadruk op patronen, lijnen en contrasten. Zo kun je een interessant lijnenspel benadrukken.

Fototechniek
Doorgaans wil je bij architectuurfotografie een grote scherptediepte bereiken in combinatie met een hoge beeldkwaliteit. In technische termen gebruik je een klein diafragma (f/8 tot f/16) en een lage ISO waarde (100 tot 400). Daarom is het raadzaam een statief te gebruiken. Let erop dat de horizon recht is gefotografeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant