Afbeelding
Cis van Pinxteren

Eindexamens Elde College begonnen

Onderwijs Onderwijs 377 keer gelezen

SCHIJNDEL | De eindexamens van de vmbo, havo en vwo leerlingen van het Elde College in Schijndel en Sint-Michielsgestel zijn afgelopen maandag van start gegaan. In de ruime gymzalen van Dioscuren en enkele computerlokalen van de school zetten studenten hun beste beentje voor om hun middelbare schooltijd cijfermatig goed af te sluiten. Meer spanning en meer voorbereiden voor deze toets. 

Vmbo’er Rowin blijkt als snelste van zijn jaar dinsdagmiddag klaar met de examen wiskunde, maar volgens hem zelf niet vanwege een vermoedelijke wiskundige knobbel. “Wiskunde vind ik het moeilijkste vak, dus hopelijk heb ik het examen beter gemaakt dan mijn gemiddelde tot nu toe. Ik ben meestal als een van de eerste klaar.” Docent en examensecretaris van vmbo-TL, Tom van Wanrooij, vond het examen vergelijkbaar met eerdere eindexamens. “Er zijn één of twee vragen die anders geïnterpreteerd kunnen worden dan ze bedoeld zijn, die zullen waarschijnlijk vaak fout worden gemaakt. Verder heb ik vertrouwen in goede resultaten van mijn leerlingen”, vertelt Van Wanrooij.

Corona-maatregelingen
Voor de examensecretaris was het wennen om weer examens te organiseren, nadat in 2020 de eindexamens werden geschrapt. De start van het eerste examen was daarom ook voor het personeel spannend. De school heeft maatregelen getroffen om de afname corona-proof te laten plaatsvinden: “We laten leerlingen gefaseerd binnenkomen en weggaan, desinfecteren tafels tussendoor, houden afstand en hebben handschoenen beschikbaar voor surveillanten.” Voor leerlingen gelden enkele versoepelingen: ze mochten ervoor kiezen hun examen te spreiden over twee periodes, krijgen de mogelijkheid om niet één maar twee vakken te herkansen, en er mag bij de uitslag één vak buiten beschouwing laten. “Wij hebben leerlingen geadviseerd in hun keuze voor het spreiden van examens. Je moet namelijk rekening houden met het risico dat je tijdens examens in quarantaine kan komen.” Van Wanrooij verwacht dat de slagingspercentages dit jaar niet anders zijn dan andere jaren, vanwege de maatregelingen die zijn getroffen. Van de ruim negentig leerlingen op zijn afdeling zijn maar één of twee leerlingen die er bij aanvang van de examenperiode zwak voorstaan. “En door de extra herkansing is het haast onmogelijk om definitief te worden afgewezen, alle leerlingen zullen met de herkansingen alsnog kans maken om te slagen.”


Tom van Wanrooij - Cis van Pinxteren

Youtube-colleges
Het schooljaar startte met veel online les. Alleen leerlingen in de zogenoemde ‘noodopvang’ volgde de online lessen vanaf school. Sinds december 2020 geven docenten weer fysiek les aan examenklassen, in extra grote ruimtes of in kleinere groepen. “Thuis heb ik veel Youtube-colleges van wiskunde bekeken. Ik ben blij dat maandag meteen met wiskunde begint, dan heb ik daarna hopelijk nooit meer wiskunde”, grapt vwo-leerlinge Eva. Rowin: “Toen we weer op school les kregen, moesten andere leerlingen thuis de online lessen volgen. Leraren hadden meer tijd na de les voor onze vragen.” Van Wanrooij benadrukt dat leerlingen goed beseffen wat dit voor tijd is, hoe vervelend dat ook is. “Leerlingen zijn op school om vakinhoudelijke dingen te leren, maar zeker ook om zich sociaal te ontwikkelen. Dat laatste is sinds maart vorig jaar veel minder aan bod gekomen.”


Rowin na het inleveren van zijn examen Wiskunde-A - Cis van Pinxteren

Afsluiten van de middelbare schooltijd
De laatste dagen vóór de schriftelijke eindtest blijft de vraag hangen of leerlingen ooit klaar zijn voor deze zenuwslopende beproeving. “Ik ga rustig andere dingen doen om niet op het laatste moment al te veel te gaan stampen”, aldus Eva. Bregje, vwo’er zegt dat ze met vertrouwen de toetsen tegemoet ziet.

Opluchting en een mooie afsluiting, dat hoor je voornamelijk bij studenten. Als examenstunt kwam een soort wipe out hindernisbaan met luchtkussen op het schoolterrein, met eindejaars bewapend met waterpistolen. Een gala of grootschalige uitreiking lijkt echter niet door te kunnen gaan. “Reuzejammer dat het gala niet doorgaat, nu gaan de mindere dingen zoals examens wel door en de leuke dingen niet. Vorig jaar ging alles niet door en nu krijgen we een kleinere uitreiking met hopelijk ouders zonder een écht feest”, zegt Bregje. Rowin ziet dat anders, hij gaat liever met vrienden een gezellig examenfeestje houden. Rowin: “In pak zie ik mezelf niet zitten. Ondertussen ben ik wel klaar met deze school en oprecht blij met een nieuwe uitdaging.” Rowin wil scheepsinterieurbouw gaan doen. Het laatste dagje Efteling, gala en de afsluitende barbecue gaan sowieso niet door. Van Wanrooij hoopt en vertrouwt erop dat de diploma-uitreikingen alsnog een mooie afsluiting zal worden. “We gaan binnen de corona-maatregelingen die dan gelden, een mooie afsluiting organiseren voor onze leerlingen.”

Tom van Wanrooij
Rowin na het inleveren van zijn examen Wiskunde-A
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant