Paul Schoenmakers van TV de Hopbel. Foto: Cis van Pinxteren
Paul Schoenmakers van TV de Hopbel. Foto: Cis van Pinxteren Cis van Pinxteren

TV De Hopbel slaat terug in zaak gemeentesubsidie

Sport Sport 242 keer gelezen

SCHIJNDEL | De rechtbank Oost-Brabant deed een tussenuitspraak over het beroep van tennisvereniging De Hopbel tegen de subsidiebeschikking 2019. De zaak kwam naar aanleiding van de gemeentelijke Sportnota van 2018, daarin stond dat van alle buitensporten enkel de tennis- en golfsportclubs hun accommodatie konden betalen. Alle buitensportclubs kregen sindsdien vier jaar lang 82 procent subsidie, behalve dus TV De Hopbel. 

De tennisclub krijg uiteindelijk maar één jaar subsidie. De tussenuitspraak stelt dat het college van de gemeente Meierijstad op grond van de Nadere Regels 2019 de buitensportaccommodatiesubsidie niet slechts voor één jaar, maar voor meerdere jaren moet toekennen. De subsidie komt neer op 23.440 euro.
De rechtbank geeft het college de gelegenheid om de fouten of gebreken van het bestreden besluit te herstellen binnen een termijn van zes weken. Het college zal van deze mogelijkheid gebruik maken gaf het reeds aan bij de rechtbank. Hoe het nieuwe besluit ingaat op de tussenuitspraak en TV De Hopbel vier jaar subsidie krijgt of in beperkte mate is nog onduidelijk.

Bezwaarschrift
Voorzitter van TV De Hopbel, Paul Schoenmakers, zegt dat de tennisclub als enige niet geprivatiseerd is en daarom als enige buitensportvereniging gemeentelijke huurkosten betaalt, alleen krijgen ze geen subsidie. De Hopbel stuurde brieven naar de raad en wethouder Coby van der Pas. “Geen van de mails kreeg een antwoord of onderbouwing van de wethouder”, aldus Schoenmakers. Daarop diende De Hopbel in augustus 2018 een bezwaarschrift in wat zou worden behandeld in de raadvergadering van december dat jaar. Het bezwaar werd ontvankelijk verklaard en kon dus als algemeen besluit niet inhoudelijk beoordeeld worden omdat het ging om een algemeen besluit.
“Tennisclubs kunnen hun broek ophouden zei de gemeenteraad, daar zijn wij het niet mee eens. Omdat we het financieel moeilijk rond konden krijgen waren we een paar jaar geleden bijna failliet gegaan als club. Het is in strijd met hun eigen beleid als ze maar voor één jaar subsidie geven”, aldus de voorzitter.
Na het juridisch niet-ontvankelijk verklaren van de commissie, de raad en het college ging de tennisclub dus in beroep en won. De gemeente zegt in een schriftelijke reactie dat zij blijft bij haar besluit dat de tennissport zelf kan voorzien in haar accommodatiekosten maar respecteert de tussenuitspraak van de rechtbank.

Juridische blunder
In de verdere reactie van de gemeente staat er het volgende: “De gemeenteraad heeft in 2018 besloten om geen accommodatiekostensubsidie beschikbaar te stellen voor de tennissport. De gemeentelijke commissie rechtsbescherming respecteerde dit besluit van de raad maar oordeelde dat dit besluit niet duidelijk genoeg was vastgelegd in de Subsidieregels sport. In juridisch jargon heet dit een ‘kennelijke fout’ in de subsidieregels die het college van Burgemeester & Wethouders mag herstellen. Het college heeft hierop de subsidieregels aangepast en TV de Hopbel voor één jaar volledig gesubsidieerd. TV de Hopbel heeft vervolgens beroep aangetekend bij de rechtbank tegen deze eenmalige subsidie.” Een subsidie die volgens de rechtbank te kort van duur is.

Word vervolgd
De gemeente wil nu voor maximaal 2 jaren accommodatiekostensubsidie verstrekken en vervolgens de Subsidieregels afstemmen op de uitspraak van de rechtbank. Zo vervangt de nieuwe subsidiebeschikking de nu ingetrokken oude besluiten gemaakt in 2019 en 2020. Wat het nieuwe besluit van de gemeente inhoudt weet Schoenmakers nog niet. “Als we voor vier jaar subsidie krijgen vinden wij dat als club dat natuurlijk prima. Deze of volgende week krijgen we het besluit van de gemeente via de rechtbank te horen. Ik verwacht dat het besluit ergens tussenin valt, dus geen vier jaar subsidie maar één à twee jaar na 2019 of iets dergelijks.

Op dat nieuwe besluit kan TV De Hopbel binnen vier weken reageren en later zal de rechtbank komen tot een definitieve uitspraak, wanneer die uitspraak komt is nog onbekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant