Peter van de Valk en Lambèr van de Burgt bij het informatiebord van het Vitaminibos
Peter van de Valk en Lambèr van de Burgt bij het informatiebord van het Vitaminibos Bas Ulehake

Voedselbos voorzien van informatieborden

Natuur Natuur 1.447 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het voedselbos in Schijndel is voorzien van informatieborden. Op maandag 3 mei werd door medewerkers van werkplaats ‘De Sok’ van Welzijn de Meierij de laatste hand gelegd aan deze informatieborden. Met een paar vlotte schroefbewegingen werden de planken met de ingefreesde naam opgehangen. In totaal zijn er drie informatieborden geplaatst, op iedere locatie een.

Ineke Barten legt uit dat op het bord staat uitgelegd wat er allemaal te vinden is in het bos. De bomen, planten en struiken zijn allemaal ingedeeld op werelddeel waar deze van origine vandaan komen. De naam Vitaminibos is een samentrekking van de sponsor Vitam, het feit dat het een minibos is en omdat er vitamines te verkrijgen zijn in dit bos. Bij het Vitaminibos is door onder andere Ad Smits, Peter van de Valk en Lambèr van de Burgt ook nog een houten toegangspoort gemaakt. Waar de naam Vitaminibos op prijkt. Deze poorten zijn op hun beurt weer geplaatst door de vrijwilligers van het NMC uit Schijndel. Deze groep fanatieke vrijwilligers heeft er daarnaast ook mede voor gezorgd dat het aanplanten en onderhoud van het Voedselbos en Vitaminibos ondanks corona gewoon is doorgegaan.

Ontwerp en biodiversiteit
Het voedselbos is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met als doel voedsel te produceren. Een voedselbos bestaat uit verschillende vegetatielagen waaronder in ieder geval een laag met hoge kruinbomen (met name notenbomen). Daarnaast omvat een voedselbos minimaal drie andere vegetatielagen zoals lagere fruitbomen, bessenstruiken, klimplanten en meerjarige kruiden. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten en bladgroenten tot allerhande paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Net als in een natuurlijk bos is het belangrijk dat de voedselbosbodem zich ongestoord kan ontwikkelen. Een grote variatie aan (eetbare) soorten en terughoudend beheer zorgen samen voor een snel toenemende biodiversiteit in het bos, van de kleinste insecten tot allerlei vogels en kleine zoogdieren. In een voedselbos wordt niet geploegd, geen vee gehouden, niet gespoten en ook geen gebruik gemaakt van bemesting van welke aard dan ook.

1 hectare aan vitamines
Het Vitaminibos is ongeveer 1 hectare groot. Hier wordt samen aangeplant, er is de mogelijkheid om eetbare (houtige) gewassen te leren kennen en de ontwikkeling van het bos wordt op de voet gevolgd. Op deze plek zullen ook rondleidingen en andere groepsactiviteiten zoals oogsten en verwerking en bereiding van producten uit het voedselbos plaatsvinden. Voor meer informatie kun je terecht op de Facebookpagina van Voedselbos Schijndel of stuur een email naar Schijndel@voedselbosbouw.org.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant