Karina Tribels van het NMC draagt het insectenhotel over aan Dion van Kaathoven.
Karina Tribels van het NMC draagt het insectenhotel over aan Dion van Kaathoven.

Insectenhotel aanwinst in tuin St. Barbara

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme 562 keer gelezen

SCHIJNDEL / WIJBOSCH | Het gaat steeds slechter met de insecten in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niet naar ze omgekeken wordt. Natuur- en Milieucentrum Schijndel (NMC) springt voor ze in de bres.

Op donderdag 1 april heeft het NMC Schijndel een nieuw insectenhotel geplaatst in het park van St. Barbara in Wijbosch. Voorzitter Karina Tribels kon het vernuftige bouwwerk met een goed gevoel en gepaste trots overdragen aan Dion van Kaathoven, teammanager welzijn van de zorginstelling in het kerkdorp van Schijndel.

Resultaat mag er zijn
Karina verhaalde blij te zijn weer een mooie passende plek gevonden te hebben voor een van de zes insectenhotels die het NMC inmiddels heeft gemaakt. Het kwam tot stand met veel hulp. Met name de vele handjes en talloze uren van de vrijwilligers van de Werkgroep Schijndels Landschap zorgden voor de opbouw en plaatsing. Van oogsten van de bamboe, schuren, knippen, zagen, schaven, lijmen, boren, schroeven, vlechten, tot vervoeren, ingraven en waterpas stellen aan toe. Maar het resultaat mag gezien, bewoond en bewonderd worden.

Eerste gasten
Waarom zoveel moeite doen voor het plaatsen van insectenhotels? Met de hotels helpen ze de natuur een handje. Dat is hard nodig. Voor de bestuiving van talloze planten zijn insecten onmisbaar. Het hotel geeft nestplaats en schuilplaats in houten boorgaten, stenen sleuven, bamboebuisjes, schors, leem en zand. Daardoor is het geschikt voor veel solitaire bijen, hommels, wespjes, lieveheersbeestjes en vlinders. Mensen hebben geen last van deze nuttige diertjes. Ze zijn vaak klein en niet geïnteresseerd in mensen, maar doen gewoon hun eigen ding. “We zijn benieuwd wanneer we de eerste gasten hun kamer zien betrekken”, geeft NMC een reactie. Wil je een kijkje nemen? Dat kan gerust, in de tuin van St. Barbara aan het wandelpad, tegenover het dierenparkje en de moestuin.

Hulp
Voor NMC Schijndel is dit al het vierde insectenhotel in een reeks van zes dat is geplaatst in Schijndel en omgeving. Eerder werden ze geplaatst in het buitengebied aan de Koeveringsedijk, de Scheidingsweg en aan de Boxtelseweg bij Zorghoeve ’t Binnenveld. De laatste twee krijgen hun plaats bij de aangelegde voedselbossen aan de Hardekamp en de Boschweg. Deze zijn en worden met hulp van SOS700 en de Stichting Schijndelse Ondernemers geplaatst, zij zetten zich in voor de samenleving en maakten het mogelijk de benodigde materialen voor beide hotels aan te schaffen.

NMC Schijndel
NMC Schijndel wil de inwoners van Schijndel bewust maken van nut en noodzaak van natuurbeheer en landschapsontwikkeling met oog voor karakteristieken en cultuurhistorische elementen in het landschap van Schijndel. Een natuurvriendelijke grondhouding en bewustwording van biodiversiteit en duurzaamheid bij de Schijndelse bevolking moet leiden tot een gezond leefklimaat in Schijndel, waar natuurbeleving voor iedereen aantrekkelijk is. Het motto van NMC Schijndel is: “ We houden Schijndel groen, u ook?" Op het gebied van educatie heeft NMC Schijndel ook een belangrijke taak naar de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Om deze doelgroepen optimaal te bereiken wordt gebruik gemaakt van het fraaie Heempark de Blekert en De Schaapskooi met bezoekerscentrum aan de rand van het natuurgebied Wijboschbroek. De natuurvereniging is in 1973 voortgekomen uit contacten tussen B. Peters, J. van Rooy, L. van Rooy, H.Couwenberg, N. de Graaf, J. van den Eerenbeemd en A. Zweegers. Aanleiding was de dreigende aantasting van het Wijboschbroek door de aanleg van Rijksweg N264. Dit werd de start tot de oprichting van Natuur- en Milieucentrum Schijndel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant