De stemlocatie in het museum Jan Heestershuis.
De stemlocatie in het museum Jan Heestershuis. Bas Ulehake

Na de stembureaus komen alle winkels aan de beurt

Gemeentenieuws Gemeentenieuws 378 keer gelezen

SCHIJNDEL | In Schijndel zijn negen personen betrokken bij Stichting Toegankelijkheid. Ook in Veghel en Sint-Oedenrode is ongeveer hetzelfde aantal vrijwilligers aangesloten. In januari controleerden ze alle locaties in Meierijstad waar een stembureau moest komen op toegankelijkheid. Binnenkort staat de volgende klus voor de deur. Dat wordt een nog grotere uitdaging. De stichting wil namelijk alle winkels checken en dat zijn er zo’n vijfhonderd.

Tijdens de vorige stemronde opende gemeente Meierijstad 41 stemlocaties. Dat zijn er deze keer meer geworden. Het zijn er nu 52. In januari gingen de vrijwilligers op pad om de nieuwe en veranderde stembureaus te testen. “Is een deur breed genoeg? Ligt er een drempel? Kan een rolstoel binnen draaien? Klopt de looproute zodat mensen elkaar niet hinderen? Dat was door corona dit keer een belangrijke vraag”, vertelt Antoon Buiting, de kartrekker van Stichting Toegankelijkheid.
Het team van vrijwilligers meet op locatie en maakt van alle bevindingen een verslag. Is een toegang te krap? Dan wordt de plek afgekeurd. Soms kunnen aanpassingen er voor zorgen dat een locatie toch gewoon open kan. “Op een rooster leggen we bijvoorbeeld een vlonder, zodat mensen er niet met een wandelstok in blijven haken. Drie plekken moesten we afkeuren. Twee daarvan zijn aangepast, eentje is niet door gegaan. Voor 1 februari moesten we alles doorgeven aan de gemeente. Zij hebben alles op alles gezet om alles op orde te krijgen.”

Nu de gemeente alles gedocumenteerd heeft, is Stichting Toegankelijkheid klaar voor de volgende stap: het meten en beoordelen van alle winkels in Meierijstad. “Wij geven de winkeliers uiteindelijk een advies wat de eventuele aanpassingen zouden kunnen zijn. Niet ieder pand is even breed of groot genoeg om op alle aspecten hoog te scoren. Dat begrijpen we maar al te goed. Het doel is om de toegankelijkheid te verbeteren en iedere aanpassing draagt daar aan bij”, besluit Buiting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant