Ingezaaid veld met een bijenhotel
Ingezaaid veld met een bijenhotel Bas Ulehake

Ingezonden brief: Zorgen om terugloop biodiversiteit

Natuur 308 keer gelezen

SCHIJNDEL | Harrie Timmermans schreef onlangs een brief aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders. Hij maakt zich ernstig zorgen over de biodiversiteit, die zienderogen achteruit holt. Het schrijven zond hij ook naar DeMooiSchijndelKrant. 

De brief van Harrie Timmermans:
Onlangs is door de gemeente een beleidsnota gepresenteerd over de omgevingsvisie van de gemeente Meierijstad. Dit is een voorbeeld van de mooie nota’s die meestal door een bureaus ’s worden opgesteld, maar waarvan de uitvoering van de aanbevelingen door allerlei tegenstrijdige belangen niet te worden gerealiseerd. Meestal ben ik in mijn vrije tijd veelal in het buitengebied aanwezig. Door de jaren heen heb ik het aantal insecten (voedsel voor vogels) en vogels schrikbarend achteruit zien gaan (80% landelijk en in ons gebied nog meer). Door deze verstoring van deze voedselketen is het vijf over twaalf voor wat betreft de natuur. De achteruitgang van deze biodiversiteit en het daarnaast op grote schaal aanwezig zijn van intensieve veeteelt heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid van ons allen. Het verdwijnen van soorten zal tot gevolg hebben dat de virussen en ziektes waarvan deze verdwenen soorten drager waren zullen muteren naar de resterende levende organismen waaronder de mens.

Vanuit mijn bezorgdheid voor de natuur en voornoemde beleidsnota over de omgevingsvisie en de eventuele participatie daarin, wil ik het bestuur van de gemeente het volgende voorstellen: verschraal de grond op de diverse overhoeken (grond en bermen die nog niet gebruikt worden voor woningbouw of andere infrastructurele werken) en zaai deze in met kruidenrijke mengsels om zodoende de biodiversiteit helpen te herstellen. Voor het vergroten van het draagvlak heb ik hierover ik contact gehad met het IVN (Veghel) die het volledig eens zijn en dit voorstel dan ook mede ondersteunen. Bovendien denk ik aan percelen (in eigendom van de gemeente) die tijdelijk verhuurd worden aan boeren voor de maisteelt. In deze tijd waarbij de gemeente en de regio verhoudingsgewijs het zwaarst getroffen worden door de coronacrisis denk ik dat het herstel van een verbeterde leefomgeving en biodiversiteit een hogere prioriteit moet hebben dan het verlies aan inkomsten door huurpacht.

Laten we onze kinderen en kleinkinderen toch nog een beetje van de natuur teruggeven waarvan wij in het verleden ook hebben mogen genieten.

HCJ Timmermans
Debussystraat 11

Wilt u zelf ook een brief insturen naar DeMooiSchijndelKrant? Dat kan door te mailen naar redactie@mooischijndel.nl of app naar de MooiSchijndel Hotline: 06-89970555. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant