Rinske (l) en Aya bij enkele pasgeboren lammetjes
Rinske (l) en Aya bij enkele pasgeboren lammetjes Bas Ulehake

Zwolse scholieren Anna, Aya en Rinske zetten lammetjes op de wereld in de Schaapskooi

Human Interest Human Interest 519 keer gelezen

WIJBOSCH | Op de Schaapskooi is het deze tijd van het jaar normaal druk met bezoekers die naar pas geboren lammetjes komen kijken. Dit jaar helaas niet, maar de schapen moeten toch bevallen. Net als ieder jaar ondersteunen leerlingen vier weken lang met het verrichten van werkzaamheden.

De dames weten van aanpakken
Dit jaar zijn Anna van Thof, Aya Sfef en Rinske van der Ziel te gast. Zij komen uit het tweede jaar Vakbekwaam Medewerker Dierenverzorging van het Zone.college uit Zwolle. Rinske: “Volgens een vast schema zorgen we dat de schapen goed verzorgd worden.” “Van het schoonmaken van de stallen tot het plaatsen van oornummers”, vult Aya aan. Tijdens een rondje langs de diverse weides en stallen, waar de pasgeboren lammetjes en de nog drachtige ooien staan, vertelt Rinske dat er inmiddels al bijna veertig van de verwachtte honderd lammetjes geboren zijn.

In de Vlaamse schuur, waar de drachtige ooien staan, helpen meerdere personen de meiden bij de bevallingen. Daarbij laten Anna, Aya en Rinske zien dat ze proactief zijn. Ze luisteren aandachtig en springen over het hek wanneer extra handen nodig zijn. Na enkele minuten hebben ze samen weer een lammetje veilig op de wereld gezet.

Video’s van Bart van Rooij
Wijboschenaar Bart van Rooij maakte bij de Schaapskooi enkele video’s van het wel en wee van de schapen. Bekijk ze hieronder.


Rinske met een pasgeboren lammetje
Pasgeboren lammetje in het veld
Aya met een lammetje
Jonge lammetjes in de wei
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant