Bij Cindy Rovers staat de deur eigenlijk altijd open.
Bij Cindy Rovers staat de deur eigenlijk altijd open. Jeroen van de Sande

Ondernemen in De Bank: Samenwerkingen met andere bedrijven krijg je er gratis bij

Zakelijk Zakelijk 528 keer gelezen

SCHIJNDEL | Elke dag lopen er mensen bij De Bank binnen, omdat de Rabobank vanwege COVID-19 is gesloten. Vriendelijk worden ze er dan op gewezen dat ze niet op de juiste plek zijn. Al zijn ze wel bij De Bank, maar dat is een verwijzing naar het verleden. Tegenwoordig huizen er, naast de Rabobank, meerdere bedrijven. Ze zijn toegankelijk voor bezoekers, hebben een centrale plek in Schijndel en werken veel samen. Vooral de kruisbestuiving is een grote plus voor de ondernemers.

Door: Jeroen van de Sande

Neem de bedrijven Eventonizer van Harold van Veghel, Cindy Rovers reclameontwerp en dWise van Willem Wouters. Stuk voor stuk Schijndelse ondernemingen die al bijna acht jaar in zakencentrum De Bank werkzaam zijn. Ze schuiven met Henk de Laat en Jan Wouters aan. De heren zijn met Ad Verhulst initiatiefnemers van dit succesvolle concept.

Collega’s
“De meeste bedrijven beginnen thuis”, heeft Henk gelijk. “Op een gegeven moment kom je op een punt dat je verder wilt. De Bank biedt dan de mogelijkheid om hier een kantoor te huren tegen een gunstig tarief. Samenwerkingen met andere bedrijven krijg je er gratis bij.” Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Cindy geeft een treffend voorbeeld. Zij en tekstbureau Typisch Fem hadden ieder een eigen kantoor, maar liepen zo vaak naar elkaar dat ze besloten om samen een kantoor te betrekken. “We hebben allebei onze eigen werkzaamheden, maar werken ontzettend veel samen. Dit is een ideale oplossing”, zegt Cindy. Haar deur, maar ook die van de anderen staat eigenlijk altijd open wat resulteert in gezamenlijke klussen of opdrachten. Voor sommige beroepsgroepen is dat wat lastiger, maar wanneer het kan, gebeurt het en dat wordt ook een beetje verwacht. Willem: “Het voelt alsof je collega’s bent. Je loopt makkelijk bij elkaar naar binnen. Vooral om te sparren en om hulp te vragen. Hier wordt je netwerk enorm uitgebreid.” Ook gunnen de ‘collega’s’ onderling opdrachten. Want het is makkelijk samenwerken als je elkaar kent. Zo liet Harold zijn website binnen de muren van De Bank realiseren. De teksten komen van Typisch Fem, het ontwerp is van Cindy Rovers ontwerp en dWise heeft de site gebouwd.

Starters
Veel van de huidige bedrijven kwamen als starter binnen. Juist voor die doelgroep is het een groot voordeel om zo de eerste stappen te maken. De ervaring ligt voor het oprapen. “Dat is het nadeel als je alleen maar starters bij elkaar zet. Dan kun je niet profiteren van de kennis en kunde van meer ervaren ondernemers. Hier krijg je van iedereen advies als je wilt”, weet Willem. Cindy beaamt dat. “Het is gewoon fijn dat je op anderen terug kunt vallen.” Natuurlijk is de één beter in het maken van contacten dan de ander. Daarom wordt er normaal gesproken veel gedaan aan de sfeer binnen het gebouw. Door corona valt dat enigszins in het water, maar ieder jaar worden er interessante bijeenkomsten of borrels gehouden. Voor starters zijn er interessante mogelijkheden. Zo zijn de kantoren flexibel en zijn er ook kansen om binnen de muren te groeien. dWise weet er alles van. Het bedrijf begon met één kantoor, dat werden er vijf en inmiddels zijn andere bedrijven van Willem verhuisd naar locaties buiten De Bank. De meeste startende ondernemers zullen zich de begintijd nog wel herinneren met allerlei vraagstukken op het gebied van administratie, organisatie, juridisch, financieel en promotie. In De Bank zijn wel eens sessies geweest tussen gevestigde ondernemers (groot en klein) die graag hun kennis en kunde met starters willen delen. Een periodiek inloop spreekuur bijvoorbeeld zou een mogelijkheid kunnen zijn en brengt ook reuring, wat zeker past in zo’n verzamelgebouw.

Thuis werken
Een nieuwe doelgroep waar De Bank zich op wil richten zijn de thuiswerkers. Henk: “Thuis komen de muren soms op je af. Wij hebben hier ruimtes waar je veilig kunt werken, maar waar je toch ‘onder de mensen’ bent. We denken hierbij ook aan bedrijven zodat ze hun personeel de mogelijkheid kunnen bieden om hier te werken.” Wie er ook binnen de muren komt werken of op bezoek gaat bij één van de bedrijven. Allemaal worden ze netjes welkom geheten door de gastvrouw(en) aan de welkomstbalie. Dat wordt door de gebruikers van het pand gezien als hét visitekaartje. Ze nemen de telefoon aan, ontvangen bezoekers, verwerken pakketjes en zorgen met een glimlach voor een kopje koffie. “We hebben bewust voor deze open structuur gekozen. Dan voelen de mensen zich welkom.”

Interesse? www.debankschijndel.nl.

Mieke is één van de gastvrouwen die de gasten welkom heten.
Deze ruimte is nog te huur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant