Afbeelding

Veel minder jongeren in Meierijstad naar Halt

Algemeen 52 keer gelezen

REGIO | Het coronavirus was ook voor Halt een factor van betekenis. Uit een verslag dat de organisatie onlangs publiceerde, blijkt dat Halt veel minder zaken behandelde dan normaal: van 16.088 Halt-straffen in 2019 naar 13.421 Halt-straffen in 2020, waarvan 10 procent corona-gerelateerd. Omdat jongeren meer thuis waren, daalden het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Hoe zit dit in Meierijstad.

In de gemeente Meierijstad is de daling erg groot. Vorig jaar werden er 62 jongeren (5.7 per duizend jongeren) naar Halt verwezen na een overtreding. Dat is een daling van 25.3 procent ten opzichte van 2019, toen 82 jongeren naar Halt moesten.

Lockdown
Het coronavirus heeft zeker bijgedragen aan de daling van straffen voor jongeren, wordt in het verslag uitgelegd. Tijdens de lockdown waren jongeren veel thuis, mochten ze niet meer in groepen thuis of op straat zijn en vond het onderwijs een deel van de tijd online plaats. Dit had een positief effect op de jeugdcriminaliteit. Zo kreeg Halt minder zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. Tegelijkertijd kon de politie of Buitengewoon Opsporingambtenaar jongeren wel naar Halt verwijzen voor het overtreden van de coronaregels.

Halt
Halt is een landelijke organisatie die jeugdcriminaliteit, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, voorkomt en bestraft. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant