Rien speelt zelf ook vaak online bridge.
Rien speelt zelf ook vaak online bridge.

Online bridgen biedt even uitkomst voor SBC

Sport Sport 221 keer gelezen

SCHIJNDEL | Rien van den Bogaart kreeg een maat aan het wielrennen. Maar daar stond ook iets tegenover. Rien werd gevraagd aan te schuiven bij het bridgen. Vanaf dat moment is hij verknocht aan het spelletje. Inmiddels is de Schijndelaar alweer zeven jaar voorzitter van de Schijndelse Bridge Club (SBC). De vereniging maakt bizarre tijden mee, maar ondanks alles overwint het kaartspel. Amper opzeggingen en online wordt druk gespeeld. Hoe komt SBC deze coronatijd door? Door met de tijd mee te gaan, wordt duidelijk na een gesprek met de voorzitter.

Door: Jeroen van de Sande

Dat Rien bridgen zo mooi zou vinden had hij nooit verwacht. De sportman was druk met fietsen en golfen en dacht er geen sport bij te kunnen gebruiken na zijn pensioen. Dat was een misvatting, want toen hij op aandringen van Frans van Aarle met de cursus begon, wilde hij niet meer terug. “Mijn familie bestaat uit veel kaartliefhebbers. Misschien is dat de reden…. Dat je het kaartspel moet waarderen. Wat mij aanspreekt is dat het een denksport is, maar dat er ook een competitie-element in zit. Je kunt promoveren en degraderen en bovendien kun je uren over het spel praten. Wat als je het zo had gespeeld, of zo… Heerlijk is dat.”

En het sociale aspect?
“Ja, ook dat vind ik heel belangrijk. Je ontmoet veel mensen en dat is erg gezellig. Wel en wee wordt gedeeld met elkaar. De sport wordt met name gespeeld door ouderen. Vooral voor degenen die alleen zijn is contact met andere mensen belangrijk. Jammer genoeg valt dat nu al langere tijd weg en dat is vervelend.”

Hoe probeer je dat als club op te vangen?
“Dat gaat bijna niet. Donderdagavond is normaal gesproken de clubavond. Dat is echt een uitje voor de meesten. Gezellig buurten, maar ook serieus kaarten. Het is een goede uitlaatklep. Nu je niet meer mag samen komen is dat eigenlijk niet op te vangen. Als bestuur proberen we contact te houden. Ik schrijf regelmatig een woordje voor alle leden, we versturen maandelijks een nieuwsbrief en met Nieuwjaar hebben we een kleine attentie rondgebracht. Helaas zijn er de laatste tijd ook leden of familieleden daarvan overleden. Even daarna bellen we om sterkte te wensen. Dat wordt wel gewaardeerd. Daarnaast organiseren we online wedstrijden. Online wordt veel gespeeld. Het is natuurlijk anders, maar de leden blijven op die manier wel bezig. Ze kunnen zelfs onderling chatten. Dat wordt ook gedaan, al is dat natuurlijk niet te vergelijken met een fysieke ontmoeting aan de bridgetafel.”

Kan iedereen online bridgen?
“Daar zorgen we wel voor! Niemand hoeft af te haken vanwege onbekendheid met de computer of met internet. Toen we ermee begonnen kregen we van iemand een tip om technische ondersteuners aan te stellen. Mensen binnen de club die veel van computers weten en die uitleg kunnen geven. Mochten leden er echt niet uit komen of een technisch mankement hebben, dan komen we langs. Of ik, of één van de technische ondersteuners. Zo kan iedereen online bridgen.”

Wat doen jullie nog meer om leden te behouden?
“Zo’n acht á negen jaar geleden werd in Schijndel gestart met Bridge Promotie Schijndel. Het was de bedoeling om bridgecursussen aan te bieden. Als cursisten dan klaar waren, konden ze zelf hun eigen pad kiezen. Dat ging best goed, maar op een gegeven moment werkte het helaas niet meer. Sindsdien weten we dat het belangrijk is om als club zelf cursussen te geven. Het beste is om dan binnen de eigen gelederen iemand te hebben die dat goed kan. Gelukkig is er nu een dame dit dat heel bevlogen en met kennis van zake doet. De cursusavond wordt gehouden op de clubavond. Om binding te creëren, maar ook om zo zeker te weten dat de donderdagavond geen probleem is qua tijdsinvulling wanneer de cursus afgerond is.”

Waarom moeten mensen lid worden?
“Voor het sociale aspect – wat straks weer extra belangrijk is, wanneer we weer meer mogen – en omdat het een geweldige denksport is. Jammer genoeg heeft bridgen een stoffig imago omdat voornamelijk ouderen het doen en omdat het vaak stil is aan tafel. Dat het stil is heeft een reden. Bridgen is een denksport en als je aan het denken bent, kun je niet ondertussen een verhaal vertellen. Bovendien moet je goed nadenken, want anders ben je gezien. Dat is bij iedere denksport zo.”

Lid worden of meer info? Bel naar 06-53947677

Zo zag een bridge bijeenkomst van SBC er eerst uit.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant