Jeanette van der Steen. Wie herkent haar nog vanuit ''t Schijndelse'?
Jeanette van der Steen. Wie herkent haar nog vanuit ''t Schijndelse'?

Jeanette begon haar eigen wijndomein in Franstalig België

Human Interest Human Interest 657 keer gelezen

België | Er zijn nogal wat Schijndelaren uitgezworven over de hele wereld. Waarom wonen ze waar ze wonen. Waarom doen ze wat ze doen? En heel belangrijk: Hoe kijken ze terug op Schijndel? We proberen ze te vinden. Bij Jeannette van der Steen ging het een stuk makkelijker. Zij mailde zelf naar de redactie en daarmee werd deze rubriek geboren: Schijndelaren in het buitenland.

Door: Jeroen van de Sande

Er zijn nogal wat Schijndelaren uitgezworven over de hele wereld. Helaas hebben we ze niet in een makkelijk overzichtje staan, zodat we even kunnen bellen of mailen om te vragen naar hun beweegredenen en avonturen. Waarom wonen ze waar ze wonen. Waarom doen ze wat ze doen? En heel belangrijk: Hoe kijken ze terug op Schijndel? Daarom proberen we ze op andere manieren te vinden. Via Schijndelaren dichtbij huis, via de krant en de website of via social media. Bij Jeanette van der Steen ging het een stuk makkelijker. Zij mailde zelf naar de redactie en daarmee werd deze rubriek geboren: Schijndelaren in het buitenland.

Vanuit het niets
Jeanette is een droom nagejaagd. Twintig jaar geleden bouwde ze met haar partner Piotr een wijndomein van de grond af op. Niet in Frankrijk, maar in het Franstalige België. Het was toen niet gemakkelijk om als Nederlanders zoiets te creëren in een land wat geen wijnland is. Daar waar de wijngaarden sinds eeuwen verdwenen zijn en er generaties lang kennis en kunde verloren zijn gegaan. Overal in de Waalse dorpen aan de Maas zijn echter nog duidelijke indicaties te traceren van vervlogen tijden; Rue du Vignerons, Impasse de Vigne, Walgrappe enz. De enige manier om het te doen slagen was een volledig eigen domein vanuit het niets opbouwen en dat was precies hetgeen dat Jeanette en Piotr deden begin jaren 2000. Toen zij een chateau kochten in de Maasvallei (nabij Dinant) en dit Chateau Bon Baron noemden. Het domein bezat, behalve voldoende grond en twee stuks honderd jaar oude wijnstokken in de glasserre achter het huis, geen enkele wijngaard en was volledig onbekend. Na bestudering van de klimaatontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar en de rijke gevarieerde bodemsamenstellingen, ontwikkelden Jeanette en Piotr voornamelijk interesse in de omliggende gronden. Dezelfde redenen waarom in een later stadium de terreinen van Divo Nanto, bij de entree van Dinant gekocht werden. Deze terroir’s met uitstekende expositie gaven hen de gelegenheid om uitsluitend historische vitis vinifera wijndruivenrassen aan te planten.

Wall of fame
Ze bezitten nu meerdere wijngaarden, zeventien hectaren in totaal, waaronder de fameuze Valburnot Terrassen, waar de Pinot Noir Trésor vandaan komt. Om de druivenrassen beter te leren kennen begon Jeanette hoofdzakelijke droog afgebouwde mono-cépage wijnen te maken. Die beantwoorden aan de meest veeleisende normen die direct door de hoge gastronomie van België gesmaakt werden. Met de nodige wijn- en gastronomische opleidingen heeft ze haar domein weten uit te bouwen tot een domein met het allergrootste aantal druivenvariëteiten. Naast de klassiekers van witte wijnen werd haar grote specialiteit rode wijnen. Ze werkt tot op de dag van vandaag grensverleggend, op het limiet van de mogelijkheden die België wat klimaat en terroir te bieden heeft. De ‘wall of fame’ met uitgebreide certificaten van nationale en internationale prijzen getuigen van het onstuitbare succes van het duo. In Schijndel zijn er drie zaken die de wijnen verkopen: Slijterij De Graaf, Slagerij van Vught en De Viswinkel.

Jeanettes tijd in Schijndel
Op 1 april 1960 werd ze geboren aan de Boschweg. Vanaf haar tweede jaar woonde Jeanette op de Hoevenbraak. “Rijk waren we niet thuis en toch was er alles wat we nodig hadden en nog veel meer”, vertelt de geboren Schijndelse. “Ik had een zeer gelukkige jeugd met twee fantastische ouders en een twee jaar jongere zus Marion die helaas op dertigjarige leeftijd overleden is. Wij waren thuis altijd actief en ik heb verschillende sporten beoefend, zoals wandelen, zwemmen, tennissen, volleyballen, schaatsen en paardrijden. In mijn vrije tijd ben ik evenals mijn vader zwemmeester en -instructeur geweest op het zwembad in Schijndel, Veghel en Sint Michielsgestel. Ik heb op het Skinle College na de mavo de havo gevolgd en wilde uiteindelijk scheikunde gaan studeren, maar dat is er niet van gekomen. In plaats daarvan ben ik naast mijn werk economie gaan studeren.”

Gezellige boel
Thuis was het een gezellige boel bij de Van der Steens. De achterdeur stond er altijd open en er kwam altijd wel iemand aanwaaien. Jeanettes vader was een - door zijn jongensgroep - graag geziene leider van de wandelclub en ook die jongens kwamen regelmatig over de vloer. “Wij vonden die knullen natuurlijk reuze-interessant”, gniffelt Jeanette. “Vrienden, vriendinnen, neefjes en nichtjes mochten overal mee naar toe; ook op vakantie. Zat er een vakantie niet in, maar wilden we toch kamperen? Dan werd de tent achter in de tuin opgezet.

Muziek
Papa en mama kwamen dan ’s ochtends het ontbijt naar de tent brengen. We waren gek op muziek. Als pappa in een dolle bui was dan zette hij alle meubels aan de kant, de muziek heel hard en dan moest hij met zijn meisjes - inclusief mijn moeder – dansen.”

Neven en nichten
“Ik woon en werk in België vanwege ons bedrijf. Ik voel me daar ook thuis, maar ik ben altijd Nederlandse gebleven en kom altijd heel graag thuis. Zowel mijn vader als mijn moeder komen beide uit een familie van veel broers en zussen. Van beide kanten zijn er dus veel, heel veel, neven en nichten. De 88e verjaardag van mijn moeder hebben we in 2019 gevierd met alle neven en nichten van haar kant. Allemaal kwamen ze met een partner. Dat was zo ontzettend leuk! Een jaar later, in 2020, wilden we alle neven en nichten van papa uitnodigen. Daar is helaas Corona tussengekomen. Mijn moeder wordt dit jaar 90 en ze woont nog zelfstandig.”

Na wat jobs hier en daar en een eigen bedrijf in Interim Management en Consultanty had Jeanette haar man leren kennen en verhuisde ze van Schijndel naar Boxtel. In de vrije tijd gingen ze naar België waar ze een leuk huis hadden gekocht. De rest is geschiedenis…

Wil je meer weten over Jeanette of misschien met haar in contact komen? Ga dan naar www.bonbaron.com

Schijndelaren in het buitenland

Ken jij of ben jij een Schijndelaar die in het buitenland woont? Wij zijn op zoek naar interessante verhalen en daarom komen we met deze rubriek. Of het nu gaat om een student in Australië, een café-eigenaar in Spanje, een pastamaker in Italië of een IT-specialist in Taiwan. Als de persoon maar uit Schijndel komt, dan komen we graag met degene in contact.

Stuur een reactie naar redactie@mooischijndel.nl of app naar de MooiSchijndel Hotline: 06-89970555.

Jeanette laat in haar kelder de grote wijnvaten zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant