De entree van het Elde College.
De entree van het Elde College.

“Waarom is er geen treinstation meer in Schijndel?”

Onderwijs Onderwijs 782 keer gelezen

SCHIJNDEL | “Waarom is er geen treinstation meer in Schijndel? Wat doet u als u het écht niet eens bent met een van de standpunten van uw partij? En wat verdient u eigenlijk?” Zomaar een greep uit de vele vragen die de leerlingen van 3-havo en 3-(tweetalig) vwo van het Elde College – Schijndel stelden aan de twee aanwezige wethouders tijdens een online bijeenkomst op vrijdag 29 januari. De bijeenkomst was de afsluiting van een politieke dag die geheel in het teken stond van de thema’s politiek en staatsinrichting. In de ochtend volgden de leerlingen verschillende workshops onder begeleiding van een docent van ProDemos. In de soms pittige dicussies probeerden de leerlingen elkaar te overtuigen van hun standpunten, bijvoorbeeld over een gevoelig onderwerp als de vrijheid van meningsuiting. 

Ná de workshops volgde een collegetour. Wethouder Roozendaal van de gemeente Meierijstad en wethouder Steenbakkers (oud-leerling) van de gemeente Eindhoven namen alle tijd om de leerlingen te vertellen over hun werkzaamheden. Ze gingen daarbij in op heel diverse onderwerpen en haakten in op de actualiteiten. Zo bleven de rellen in onder andere Eindhoven van afgelopen zondag natuurlijk niet onbesproken. Enkele reacties van leerlingen aan het einde van de dag: “Het was heel leerzaam om te kijken naar de keuzes die de mensen in de politiek moeten maken”, “Tijdens de workshop kwam ik erachter dat ik eigenlijk meer van de grondwet wist dan dat ik dacht” en “Wat me wel opviel is dat er geen vrouwen waren uitgenodigd als gastspreker. Misschien een tip voor volgend jaar want dat laat zien dat niet alleen mannen in de politiek kunnen maar ook vrouwen”.

Ook beide wethouders waren na afloop erg enthousiast. Zij gaven aan dat de leerlingen zeer actief deelnamen aan de discussie en goede vragen stelden. Daarbij lieten ze blijken dat ze goed op de hoogte zijn van wat er momenteel speelt in de samenleving. Ook meenden Roozendaal en Steenbakkers dat de leerlingen oog hadden voor de persoonlijke kant van het politieke ambt, bijvoorbeeld door de vraag te stellen waarom zij de keuze hadden gemaakt voor het wethouderschap. Bovendien werd de creativiteit van de leerlingen benoemd. De suggestie om de spoorlijn Boxtel – Wesel, het zogenaamde Duits Lijntje, voor recreatieve doeleinden in te zetten, werd naast ontwapenend als een serieus voorstel opgevat dat door wethouder Roozendaal zal worden meegenomen naar het stadhuis. Al met al een zeer geslaagde dag die de politiek ongetwijfeld dichterbij heeft gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant