Wijkagent Anton van Vught: “Natuurlijk heeft corona invloed op het geheel”
Wijkagent Anton van Vught: “Natuurlijk heeft corona invloed op het geheel” Jos van Nunen

Toename overlast door jongeren

112 112 466 keer gelezen

SCHIJNDEL | De politie maakte deze week de cijfers van 2020 bekend over onder andere inbraken, vernielingen, diefstallen en overlast. Wat daarbij opvalt is de flinke toename van overlast door jongeren. In 2019 telde de politie 28 incidenten. Dat getal is afgelopen jaar gestegen naar 42. Volgens wijkagent Anton van Vught is daar een logische verklaring voor.

“Natuurlijk heeft corona invloed op het geheel”, trapt de politieman een open deur in. “Volwassenen vinden het nog niet zo’n probleem om veel thuis te zijn. Die hebben een huisje en een tuin en vinden dat prima. Maar als je tussen de 14 en 22 bent, dan snap ik dat je niet altijd bij papa en mama op schoot blijft zitten.” Door het sluiten van de horeca gaf dat de politie meer rust, maar op straat gebeurde dus wel meer. Onder overlast door jeugd wordt het laat rondhangen op straat en geluidsoverlast door muziek of brommers verstaan. Vernielingen – gestegen van 100 naar 119 meldingen - vallen onder een andere categorie, maar die worden vaak wel door dezelfde groep gepleegd. De toename van 19 procent is dus logisch. “We tonen veel begrip voor de jongeren. Het is niet niks voor ze. Maar natuurlijk hebben we begrip tot op zekere hoogte”, is Van Vught duidelijk.

Afgelopen jaar stonden hij en zijn collega’s regelmatig bij ouders voor de deur om te overleggen. Van Vught: “Dan leggen we uit dat hun zoon of dochter nog laat op straat rondhangt. We vragen ook of ze met het kind in gesprek gaan. Vaak werkt dat goed. Wanneer het niet werkt, dan nemen we wel maatregelen. Dat kan Halt zijn of een sterke represaille. Een aantekening op het strafblad maken we niet snel. Dat achtervolgt iemand nog zijn hele leven en nu hebben ze nog niet altijd in de gaten wat de consequenties zijn.”

Andere cijfers
Er werd afgelopen jaar iets meer ingebroken in schuren en woningen. In 2019 30 keer en in 2020 32 keer. Het aantal diefstallen van scooters en fietsen nam eveneens heel licht toe: 69 in 2019, 71 in 2020. Daarentegen werden 3 auto’s gestolen ten opzichte van 4 een jaar eerder. Vuurwerkincidenten namen wel meer toe, ondanks - of misschien wel juist door – het vuurwerkverbod. In 2019 waren er 40 gevallen en in 2020 52.

Een hele kluif
De politie heeft er een hele kluif aan om alles goed af te handelen. Volgens Van Vught is er nog steeds een nijpend personeelstekort en dat is voorlopig niet opgelost. “Nee, de bodem is nog niet in zicht. We hebben gewoonweg te weinig mensen en dan moeten we soms keuzes maken in prioriteit. Geen goed signalement? Dan moeten we dat helaas laten lopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant