Een voorbeeld van Agroforestry.
Een voorbeeld van Agroforestry. Foto:

Informatiebijeenkomst Populieren & Agroforestry

vrijdag 9 juni 2023 9:00 tot 17:00

SCHIJNDEL | Populieren zijn een van de snelst groeiende boomsoorten ter wereld en hebben daardoor een enorm potentieel als grondstof voor diverse toepassingen, zoals houtproductie, bio-energie en bouwmaterialen. Bovendien kunnen populieren bijdragen aan duurzaam landgebruik door ze te combineren met andere gewassen in agroforestry systemen. Agroforestry is een vorm van landbouw waarbij bomen en andere gewassen of vee gecombineerd worden, waardoor de productiviteit van het land toeneemt en de biodiversiteit wordt bevorderd.

Op vrijdag 9 juni van 9.00 uur tot 17.00 uur wordt er een informatiebijeenkomst gehouden bij de Schaapskooi over populieren en agroforestry, waarbij u meer te weten kunt komen over de voordelen van deze boomsoort en hoe deze kan worden toegepast in duurzame landbouw. Bekijk hieronder meer info over de bijeenkomst en de sprekers die aanwezig zullen zijn. Aanmelden voor deze dag kan hier.

Programma
09:00-09:15 inloop met koffie/thee
09:15-10:15 presentatie “Optimale verwaarding van populierenhout” door Job Wittens van Peppelhout.
10:15-10:30 korte pauze met koffie/thee
10:30-12:00 presentatie “Agroforestry en populieren, koolstofvastlegging en -markt” door Piet Rombouts van Agroforestry Netwerk Brabant
12:00-12:45 Lunch (verzorgt door ‘t Skupke) en vertrek naar eerste perceel (carpoolen)
13:00-13:30 Rondleiding perceel Langstraat (8min reistijd, zie routebeschrijving)
13:30-14:15 Rondleiding perceel Hofstad (3min reistijd, zie routebeschrijving)
14:30-15:30 Rondleiding perceel Geelders (4min reistijd, zie routebeschrijving)
16:00-17:00 Afsluiting (terug bij Schaapskooi) met hapje en een drankje

Presentatie door Job Wittens van Peppelhout  
De populier is door onze voorouders massaal aangeplant om er lucifers, klompen en zelfs huizen van te maken. Dankzij de enorm snelle groei van de boom kon je op een stuk grond twee keer in je leven een populier planten en oogsten. Ook zijn de lange rijen populieren en typische populierenbosjes niet meer weg te denken uit ons landschap. Wat is tegenwoordig de waarde van de populier? Wat kan men er mee doen en hoe valt deze boom zo goed te verwaarden? Job Wittens van Peppelhout vertelt hier graag meer over tijdens de informatiebijeenkomst.

Presentatie door Piet Rombouts van Agroforestry Netwerk Brabant
De populier is een veelzijdige boom en vindt diverse toepassingen in agroforestry systemen. Agroforestry is de combinatie van bomen en/of struiken met landbouw. Dit zorgt voor een groen verdienmodel voor grondeigenaren en agrariërs biedt vele ecosysteemdiensten. In combinatie met de populier biedt het extra kansen waaronder koolstofvastlegging en de verwaarding hiervan. Hoe kun je een populierenweide of aanplant verrijken met agroforestry? Wat zijn de voordelen van zulk agroforestry systeem? Hoe kan je de vastgelegde koolstof verwaarden en hoe zit het met de koolstofmarkt? Piet Rombouts van Agroforestry Netwerk Brabant vertelt hier graag meer over tijdens de informatiebijeenkomst.

Locatie