De Boxtelse Cantorij in
De Boxtelse Cantorij in "vol ornaat" in Canterbury Foto: is vrij van rechten en gemaakt door de BC zelf.

Uniek concert rondom William Byrd

zondag 4 juni 2023 17:00 tot 18:15

Aanstaande zondag 4 juni vindt weer de Atelier Route Schijndel plaats:

Iedereen is van harte welkom om bij de deelnemende kunstenaars een kijkje te nemen in het atelier. Evenals de vorige atelierroute exposeert er ook dit keer een kunstenaar in de Heilige Servatiuskerk: Marian Verdonk.

Ter afsluiting van de Atelier Route Schijndel en in het kader van Schijndel uit de kunst heeft de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel een duoconcert georganiseerd, wat om 17:00 uur begint.

Organist Gerard Habraken (1949) kwam op het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel in aanraking met het pijporgel. Na voltooiing van zijn gymnasium-opleiding studeerde hij orgel bij Hub. Houët aan het Brabants Conservatorium (Einddiploma Solospel 1974) en bij Kamiel D’Hooghe aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij in 1976 met Onderscheiding afstudeerde.

Van 1972 tot 2015 was hij werkzaam als docent pijporgel aan Factorium  Podiumkunsten te Tilburg. Van 1973 tot aan de sluiting van de kerk in 2012 was hij organist van de Heilig-Hartkerk aan de Ploegstraat in Eindhoven.

Behalve in Nederland gaf Gerard Habraken tal van concerten in België, Duitsland, Frankrijk (o.m. in de Parijse Cathédrale Notre-Dame), Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (o.m. in de kathedralen van Londen, Canterbury en Peterborough).

In 1969 richtte Wil Barten de Boxtelse Cantorij op met voornamelijk polyfone renaissance muziek als repertoire. Het koor – dat nog steeds onder leiding van Wil Barten staat – groeide in de loop der jaren uit tot een kamerkoor dat zich heeft gespecialiseerd in Engelse koormuziek. Verschillende keren heeft de Boxtelse Cantorij het kathedrale koor in Canterbury mogen vervangen, waardoor het zingen van een Evensong bijvoorbeeld een van de specialiteiten van het koor is geworden.

Op 4 juli 1623 overleed de Engelse componist William Byrd, een van de grootste componisten van zijn generatie. Byrd kreeg als kind muziekles van de bekende Engelse 16e-eeuwse musicus Thomas Tallis in de Chapel Royal in Londen. Naar aanleiding van de dood van zijn vriend en leraar Thomas Tallis in1585 schreef Byrd een vijfstemmige elegie (klaagzang): Ye Sacred Muses, wat aanstaande zondag onder andere ook op het repertoire van de Boxtelse Cantorij staat.

Omdat het 400 jaar geleden is dat William Byrd overleed neemt zijn muziek tijdens het concert een centrale plaats in. Een uniek concert voor liefhebbers.

Locatie