De voorbereidingen zijn in volle gang.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Foto: Bas Ulehake

Concert Carnavaleske - ‘dé opwèrmer van carnaval’

vrijdag 10 februari 2023 20:00 tot 23:59

SCHIJNDEL | In de blauwe zaal van ’t Spectrum is het combinatieorkest van Harmonie St. Cecilia druk aan het repeteren voor weer een avondvullend programma. Na een geslaagd Promconcert, een nieuwjaarsconcert op 7 januari met Opleidingsorkest ‘Prima Vista’ staat er de week voor carnaval alweer het volgende spetterende optreden op het programma, Concert Carnavaleske. De derde editie van ‘dé opwèrmer van carnaval in Schorsbos’ zal plaatsvinden op 10 en 11 februari in de spiegeltent op de markt.

Door: Bas Ulehake

De voorbereidingen voor de editie van 2023 zijn in volle gang en er wordt flink geoefend door de muzikanten. Een van de deelnemende muzikanten is Mari van der Steen, die het carnaval met de paplepel ingegeven heeft gekregen stond ook mee aan de wieg van het evenement. “We zitten hier dicht tegen Den Bosch aan, waar ze het Oetelconcert hebben. Daar zijn mensen vanuit de Harmonie wel eens wezen kijken en zij bedachten toen, dat moeten wij in Schijndel ook kunnen. Met die gedachte zijn we toentertijd aan de gang gegaan”, legt Mari het ontstaan van het Concert Carnavalesk uit. “We hebben binnen de Harmonie twee orkesten en in de beginjaren was het een soort van strijd tussen die twee, waarbij het publiek mocht bepalen wie de winnaar werd. De komende editie gaan we deze orkesten voor het eerst combineren. Hierdoor kunnen we het compacter in de tent neerzetten. De basis van het orkest gaat de drumfanfare zijn, welke aangevuld wordt met de Harmonieleden die graag mee willen spelen, wat uiteindelijk uit zal komen op ongeveer vijftig personen.”

Met de paplepel ingegoten
Mari viert al van jongs af aan carnaval. “Het is bij mij echt met de paplepel ingegoten”, vertelt hij. “Mijn ouders komen uit Wijbosch, welke de oprichter waren van ‘Half Um’, een carnavalsclub die nu eigenlijk niet meer bestaat. Dus zolang als ik weet werd ik als klein manneke van vier jaar meegenomen naar de kroeg tijdens carnaval en werd er carnaval gevierd. Toen ‘Half Um’ de jeugdoptocht bedacht was ik de eerste jeugdprins van Schijndel, want dat was er toen nog niet. Dus ik liep daar met twee nichten van mij, die beide dansmarieke waren. Dat weet ik nog heel goed, want dat was in 1963, tijdens die hele strenge winter en ik liep daar in mijn maillot zaterdags de jeugdoptocht en zondag de grote optocht. Daarna moesten we nog op het bordes voor de prijsuitreiking, ik ging dood van de koud. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet. Later kwam ik in aanraking met de muziek bij de Harmonie, waar je de Hofkapel had, maar er waren ook een heleboel muzikanten die tijdens carnaval ook wel muziek wilde maken, dat werd ’t Overschotje. Daar kwam ik als jongeling bij en dan krijg je zelf kinderen, wordt het even wat minder, maar daarna sluit je weer aan en ja hier sta ik, lid van het kabinet, minister van cultuur want daar rol je dan ook vanzelf in. Ik wil altijd mee dingen bedenken, organiseren, of laten organiseren en zo ook het Concert Carnavalesk.”


Mari van de Steen blaast zich warm. - Bas Ulehake

Lokaal carnaval
Alle soorten carnavalsmuziek komt er tijdens deze editie van Concert Carnavalesk voorbij. Zo komen de Nederlandse carnavalsmuziek, de regionale muziek, maar ook de echte oude Schorsbosche klanken uit de jaren 70 voorbij. Er wordt zelfs een uitstapje naar het buitenland gemaakt.
Tijdens het concert zullen er ook weer enkele verrassende acts te zien en te horen zijn. “We hebben bijvoorbeeld enkele oude acts uit het verleden die we een podium bieden aan het grote publiek, maar we hebben ook nog enkele verrassingen in petto. Daarnaast zal ook de winnaar van het Liekusfist een optreden mogen verzorgen. Zo krijgen ze toch mooi twee avonden een podium, dat geeft het liedje een extra boost. Maar ook prins Toon d’n Urste zal met adjudant Jan niet worden vergeten. Dit alles wordt gedaan met Schijndelse zangers en zangeressen. We halen eigenlijk niets van buiten Schijndel voor dit concert. Het is dus echt mét, vóór en dóór Schijndelaren”, besluit Mari.

Kaartverkoop
Kaarten voor het concert zijn te verkrijgen via de website: www.st-cecilia-schijndel.nl, maar ook bij Twan Vissers Verf en Wonen, Tobacconist van Roessel en Smederij van Thiel. Er zijn twee soorten tickets beschikbaar. Staanplaatsen en zitplaatsen, de staanplaatsen kosten 11 euro per stuk en zitplaatsen kosten 15 euro.

De voorbereidingen zijn in volle gang.
Mari van de Steen blaast zich warm.

Locatie