Centrum Schijndel
Centrum Schijndel Foto: Bas Ulehake

Historische dorpswandeling door Schijndel

vrijdag 26 augustus 2022 10:30

SCHIJNDEL | Vrijdag 26 augustus om 10.30, woensdag 31 augustus om 15.00 uur en dinsdag 6 september om 14.00 uur organiseert het Toeristisch Informatiepunt in Schijndel weer Historische dorpswandelingen.

Een enthousiaste dorpsgids vertrekt vanaf het Toeristisch Informatiepunt, gevestigd in het RAADhuis, Markt 20 te Schijndel voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur door het centrum voor individuele deelnemers. Voor € 2,50 per persoon wandelt u langs mooie en interessante plekjes van Schijndel. Betaling, uitsluitend per pin, kan op de dag zelf bij de balie van de bibliotheek, ook gevestigd in het RAADhuis. U kunt zich van tevoren per mail aanmelden via dit emailadres: tipschijndel@nobb.nl 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Schijndel in de granaatweken van september 1944 enorm getroffen. De prachtige historische gebouwen aan beide zijden van de Hoofdstraat en langs de vroegere Markt werden óf volledig óf onherstelbaar verwoest. Na de jaren ’50 van de vorige eeuw is zowat het gehele centrum in een ‘nieuw jasje’ gestoken. Tijdens de rondwandeling zal de gids verwijzen naar het historische verleden. Maar u krijgt o.a. ook uitleg over de oudste straten van Schijndel, het beeld van “de Wildeman”, het verdwenen tramstation, de H. Servatiuskerk, het oude hervormde kerkje met pastorie en u hoort hoe het komt dat Jan van Amstel zijn laatste rustplaats in Schijndel vond. Veel details waar u gewoonlijk aan voorbij gaat, worden in deze wandeling getoond. Achter een simpel straatnaambordje schuilt veelal een mooi verhaal.

Na de recente reconstructie van de Hoofdstraat zijn de tramrails teruggebracht in het straatbeeld. De meer dan twintig spoorplaten, gelegen tussen de tramrails, verwijzen naar verschillende historische aanblikken in het straatbeeld en historische gebeurtenissen. Ook de attentiestenen, tegels met historische hoogtepunten voorzien van interessante feiten en weetjes, liggen op de route.  Enkele hiervan zullen ook meegenomen worden in de wandeling.

Ook over de beelden die op de route liggen krijgt u uitleg, want Schijndel heeft meer dan 100 beelden binnen de gemeentegrenzen staan. De Glazen Boerderij op de Markt is een mooie afsluiting.  

Locatie