Afbeelding
Foto: KEG

KEG Expo ‘de Mens-dat klinkt trots’

zaterdag 25 juni 2022 16:00

SCHIJNDEL | Van 25 juni tot en met 3 september is in de KEG EXPO een duo tentoonstelling te zien van Agata Siwek en Anne-Marie van den Thillart. Leidraad van deze expositie is een citaat van de maatschappelijk bewogen Russische schrijver Maxim Gorky : de Mens-dat klinkt trots. De tentoonstelling met twee- en driedimensionaal werk is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.

Agata Siwek: “Teleurgesteld in de wereld van nu en verlamd door het beeld van de toekomst gaan mijn gedachten steeds vaker terug in tijd. Vroeger was het beter, hoor ik om me heen. Maar naar welke leeftijd/periode kun je best terugkeren om hoop, rust en geluk terug te vinden? De kindertijd ligt het meest voor de hand met zijn onbezorgdheid, onschuld, speelsheid, onwetendheid, energie, nieuwsgierigheid, perspectief.

In welke periode zou je best kunnen opgroeien? De mythische jaren 60 met hun Love, Peace and Happiness of de kleurrijke jaren 70 vol optimisme en aandacht voor een minder elitaire samenleving? De jaren 90 wanneer een einde aan het communisme wordt gemaakt of 2000 met de opkomst van Google en vrij delen via internet? Uit mijn verzameling beeldmateriaal haal ik foto’s die mij positief stemmen en mijn hoop in de mensheid teruggeven, zodat het citaat “De mens - dat klinkt trots” zijn letterlijke betekenis kan krijgen. “

De uit Krakau afkomstige Agata Siwek, kreeg in 2002 ongekende belangstelling door haar souvenirwinkel. Ze maakte deze installatie om een statement te maken naar de toeristenindustrie die van het vernietigingskamp Auschwitz een attractie dreigt te maken.

Ook in het werk van de veelzijdig Bossche kunstenaar Anne-Marie van den Thillart klinkt de maatschappelijke betrokkenheid door. Met haar filmbeelden maar ook met haar driedimensionaal werk en tekeningen , raakt ze de kijker op haar eigen , subtiele manier. “Naast het maken van films is ruimtelijk werk belangrijk in mijn oeuvre. In deze tentoonstelling zijn mijn ruimtelijk werk en tekeningen van de laatste jaren te zien. In een geleidelijk proces van laag na laag toevoegen van papier-maché worden menselijke trekken zichtbaar; het zijn geen individuen of types, de maskers en koppen drukken de essentie uit van het mens-zijn. De menselijke expressie, maar ook de menselijke kwetsbaarheid wordt zichtbaar, in de afzonderlijke maskers en koppen maar ook in de combinatie. De laatste tijd isoleer ik ook koppen in installatie-achtige opstellingen. Kranten vormen het basismateriaal maar ook inspiratiebron van de vele maskers en koppen die ik heb gemaakt.”

De tentoonstelling : “De mens-dat klinkt trots” is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 -20.00 (van 1 tot en met 26 augustus van 10-17.00).

KEG EXPO in cc. ’t Spectrum , Steeg 9 in Schijndel

Locatie