Zuco 103, een van de hoofdacts van 1 Ander Festival
Zuco 103, een van de hoofdacts van 1 Ander Festival Foto: Jonathan Herman

1 Ander Festival

zaterdag 11 juni 2022 20:00

SCHIJNDEL | Het land is eindelijk weer open! Dat betekent ook dat op zaterdag 11 en zondag 12 juni in het Schijndels Kloosterpark nu echt de 27e editie van het 1 Ander Festival kan gaan plaats vinden. Hét culturele ontmoetingsfeest van Schijndel en omstreken is daarbij ook dit jaar op beide dagen gratis te bezoeken. De zaterdagavond staat volledig in het teken van de Latin muziek. Hoofdact op deze dansavond is de internationale topgroep Zuco 103. Op de zondag zijn Entoto Band, Kel Assouf, Conjunto Papa Upa en afsluiter Rumbaristas de belangrijkste namen.

Naast alle muziek is er op het festival ook volop ruimte voor (straat)theater, kunstprojecten, een kinderplein, het Phoenix Cultuurplein, foodtrucks en een feel good markt. Daarbij wil het 1 Ander Festival ook een statement maken en aandacht geven aan de thema’s tolerantie, vrijheid en duurzaamheid. Om dit allemaal mogelijk te maken leveren zo’n 120 vrijwilligers en meer dan 25 culturele en maatschappelijke organisaties een actieve bijdrage.

Eigenlijk begint het festival al op vrijdag 10 juni. Dan vindt 1 Ander Onderwijs plaats. Alle groepen 5 en 7 van de Schijndelse basisscholen zijn dan weer op het festivalterrein uitgenodigd om deel te nemen aan een interactief cultureel programma met allerlei workshops en optredens.

Op zaterdagavond wordt om 20.00 uur de Latin Night van 1 Ander Festival geopend met een openbare Salsa dansworkshop in samenwerking met Phoenix Cultuur. Deze workshop vormt de opmaat naar een heerlijke Latijns-Amerikaanse dansavond met twee swingende livebands en met Latin DJ Guillermo Reinaldo. De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira vormt met haar Brasilectro groep Zuco 103 het hoofdgerecht op de zaterdagavond. Zij serveren een samensmelting van samba, jazz en elektronische muziek, met invloeden uit de wereldmuziek, dub en drum ’n bass.

Op de zondag komen vanaf 14.00 uur weer muzikale stromingen van alle windstreken samen. In de middag brengt Entoto Band een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk uit de jaren ’60. Kel Assouf uit Niger integreert ruige stonerrock in uitgesponnen gitaarlicks van Touareg-muzikanten uit de Sahara. Smaakmaker op de zondagavond is Conjunto Papa Upa met gruizig, stuwende, psychedelische dance die doorspekt is van salsa, afro-latin en Caribische ritmes. Het festival wordt dit jaar afgesloten door Rumbaristas. Hun Catalaanse Rumba en Siciliaanse tarantella gemixt met ska, cumbia en balkan-invloeden zorgen voor een passend slotakkoord. 

Al meer dan 25 jaar organiseert Stichting Anders het 1 Ander Festival met uitsluitend vrijwilligers; in de voorbereiding, bij de opbouw, maar zeker ook tijdens het festivalweekend. Nieuwe krachten zijn daarbij altijd nieuwe welkom. Geïnteresseerden kunnen zich via de site www.1anderfestival.nl aanmelden. Op deze site is ook de laatste informatie over het programma te vinden. 

Locatie