Afbeelding
Foto: Bas Ulehake

Aventinusfest bij the Holy Cow

donderdag 26 mei 2022 16:00

SCHIJNDEL | Donderdag 26 mei, hemelvaartsdag, wordt de Holy Cow omgebouwd in de zolder van de Schneider Weisse brouwerij om er het jaarlijkse Aventinusfest te vieren. Dit betekend zoveel als grote glazen Aventinus, Beierse klederdracht, nu en dan een Duitse meezinger en heel veel plezier.

De middag begint om 16.00 uur en de Schneider komt in glazen van een liter een zogenaamde Mass. Jaarlijks wordt in Kelheim, de thuisstad van de Schneider Weisse brouwerij een feest gegeven ter ere de Heilige Aventinus, die de naamgever is van deze oudste Weizen Doppelbock. Maar nu dus ook in Schijndel bij the Holy Cow.

Duitsland is dus de bakermat van Bockbier, maar met de Nederlandse herfstbock traditie hebben de Duitsers niks. Bij een Bockbier denken ze in Beieren al gauw aan een Weizen Doppelbock. Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen voor in de Vastentijd. Er mocht niet gegeten worden, maar wel gedronken. Dan kon je maar beter zorgen dat je een stevig energiedrankje bij de hand had. Een Weizen Doppelbock is een bier gebrouwen met extra veel gerstemout en tarwemout en met een alcoholpercentage dat boven de 7,5% ligt. Zo’n bier geeft je brandstof waar je wel even mee vooruit kunt.

De namen van deze bieren eindigen vrijwel allemaal op -ator of -us. De oudste Weizen Doppelbock van het bierwalhalla Beieren is Schneider Weisse Aventinus TAP 6. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1907. Aanvankelijk werd het dus vooral gedronken tijdens de Vastentijd. In die periode wordt ook nog steeds het Aventinusfest gehouden, waarin dit bier van 8,2% de hoofdrol speelt.

In tegenstelling tot de Nederlandse herfstbocken is Schneider Weisse Aventinus een bier dat al jarenlang het hele jaar door gedronken wordt. Deze stevige, maar zeer doordrinkbare Bock is niet alleen in de herfst populair. Dat is vooral voor groothandels en de horeca heel fijn, want met een typisch seizoensbier kun je met een voorraad blijven zitten. Dat gebeurt dus niet met de Schneider Weisse Aventinus, omdat hier het hele jaar door veel belangstelling voor is.