De puntjes worden op de i gezet bij Theatergroep Wildeman.
De puntjes worden op de i gezet bij Theatergroep Wildeman. Foto: Bas Ulehake

Theatergroep Wildeman speelt de ‘De Vossejacht’

donderdag 22 december 2022 20:00

SCHIJNDEL | Een groep ‘wilde mannen’ had in 2008 het idee om zelf theater te gaan maken in Schijndel. Deze theaterliefhebbers hadden een duidelijke visie voor ogen. Er is namelijk geen vaste cast én zelfs geen vaste speellocatie. Wat wel vast stond was dat het op de gronden van de gemeente Schijndel opgevoerd moest worden. Hieruit ontstond Theatergroep Wildeman, genoemd naar het beeld boven in de gevel van Vousten mode. Inmiddels heeft de theatergroep al weer zeven producties op de planken gebracht. Aan het einde van het jaar staat de achtste op het programma, genaamd ‘De Vossejacht’. 

Door: Bas Ulehake.

“Los van het feit dat we graag wilden toneelspelen in ons eigen dorp, wilden we ook een andere vorm theater toevoegen. Zo zoeken we bijvoorbeeld spelers bij een stuk, in plaats van andersom, zodat we niet vast hoeven te zitten aan één genre en we niet iedereen per se een rol moeten toebedelen”, vat Vincent kort de intenties van de theatergroep samen. De 12 gezworenen was het eerste stuk in 2009 dat de groep aan het grote publiek liet zien. Daarna volgden nog vele stukken die door het publiek goed werden ontvangen.
De Vossejacht is het achtste stuk voor de Wildeman. Het is een eigentijdse uitvoering van ‘Volpone’, een toneelstuk van de 16-eeuwse toneelschrijver Ben Jonson, welke door Hugo Claus op zijn geheel eigen wijze herschreven is. De Vossejacht is een tragikomedie met oude, nog steeds actuele thema’s. Hebzucht, egoïsme, eigenbelang, macht en wellust. Hartstocht in de goede en vooral in kwade zin.

Bestuurswisseling
Het begon in 2008 allemaal met Ton Lomans, Maurice van Pinxteren en Vincent Gil-Toresano. Sinds februari 2022 is het stokje van Vincent overgenomen door William Bressers. Dit betekent niet dat Vincent niets meer voor de club doet, integendeel. Hij heeft de poster voor de nieuwe voorstelling al klaar en laat deze vol trots zien. William vervolgd: “Ik heb als speler op een of andere manier altijd meegedaan. Wat eigenlijk niet gebruikelijk is”, vertelt het nieuwe bestuurslid. “We werken met het concept dat we geen vaste cast hebben. Maar je kunt wel opnieuw gevraagd worden om mee te speleneigenlijk met een maximum van drie keer achter elkaar. Maar iedere keer was er weer een uitzondering op de regel”, vult Vincent aan. Als bestuur mocht je altijd meespelen, tenzij het echt niet uit kwam. “Hierdoor voelde ik al nattigheid, er komt een keer een bestuursfunctie”, besluit het nieuwe bestuurslid William die samen met Huib de Koning en Mirjam Vermeulen het vijfkoppige team compleet maakt. 

Peter Arts
De regie van het stuk zal in handen zijn van Peter Arts. Dit is zeker geen onbekende voor de castleden. Hij regisseerde namelijk ook de eerste drie stukken van de theatergroep. Hij regisseerde ‘de 12 gezworenen’, ‘One flew over the cuckoo’s nest’ en ‘De Zelfmoordenaar’. Maar speelde ook mee tijdens de eerste opvoering van ‘De Granaatweken’ in de manege, waar hij een bulderende Duitse commandant speelde. “Er was bij die voorstellingen met Peter ook een goede klik, waardoor het makkelijk was om weer voor Peter te gaan”. aldus William.

De voorstellingen van ‘De Vossejacht’ zullen te zien zijn op 21, 22, 27 en 28 december in ‘t Spectrum. De kaartverkoop gaat binnenkort van start. Op www.theatergroepwildeman.nl is het laatste nieuw over theatergroep Wildeman te volgen.

\

Locatie