Polle de orgeljongen
Polle de orgeljongen Foto: Vera Damhuis

Polle de orgeljongen leert kinderen over het orgel

dinsdag 4 oktober 2022 10:00 t/m 14:00

SCHIJNDEL | Dinsdag 4 oktober komen zes van de acht Schijndelse basisscholen met twee groepen naar de Heilige Servatiuskerk om naar het verhaal van ‘Polle de orgeljongen’ te luisteren. De kinderen van De Regenboog (Wijbosch en Hoevenbraak) hebben die dag een schoolreisje.

De voorstelling ‘Polle de orgeljongen’ is geschikt voor alle leeftijden, maar specifiek bedoeld voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. Er worden dinsdag 4 oktober drie voorstellingen gegeven: om 10:00, 11:30 en 13:00 uur. Iedereen met een leeftijd tussen de 6 en 90 jaar is bij een van deze voorstellingen van harte welkom.

Frank Belt van Op Verhaal vertelt vol overgave het verhaal van ‘Polle de orgeljongen’ naar het boek van Mensje van Keulen. Organist Eeuwe Zijlstra ondersteund op voortreffelijke wijze het verhaal muzikaal. De kracht van de verbeelding, dát is de rode draad in deze voorstelling. Frank Belt neemt de luisteraars in zijn voorstellingen mee naar werelden waar alles mogelijk is en vertelt verhalen die mee naar huis genomen kunnen worden en misschien wel weer verder worden verteld.

Het verhaal 
In een paleis met een geel pannendak leefden twee zussen, Alma en Mora. De e´e´n vrolijk en vriendelijk, levend voor haar orgeltje, de ander hebberig en jaloers. Alma speelde graag op het pijporgeltje van haar betovergrootvader, vooral als haar zus weer eens gemeen tegen haar gedaan had. Mora was zo hebzuchtig en jaloers dat ze met de dag gemener werd. 

Toen Alma’s zoon Polle werd geboren, bleek Mora zelfs zo´ jaloers te zijn dat Alma haar zoontje Polle in veiligheid moest brengen bij twee reuzen, ver buiten de stad. Het orgeltje ging mee. Zestien jaar later gaat Polle op zoek naar zijn moeder en dat prachtige paleis. Wanneer Mora hem de toegang weigert en alles lijkt tegen te zitten, bedenkt hij een geweldig plan waarin niet alleen het kleine orgeltje, maar ook een reuzenorgel de hoofdrol spelen. De orgelmuziek ondersteunt het verhaal en krijgt een eigen, verhalende rol. Het sprookjesachtige, spannende verhaal geschreven door Mensje van Keulen blijkt herkenbaar en nog steeds actueel. Het paleis van Polle is er niet meer, maar de orgels waar hij op speelde zijn er nog wel... 

In de week van 10 oktober gaan de groepen die de voorstelling hebben bezocht op school met het Doe-orgel aan de slag. Het Doe-orgel is een ingenieus bouwpakket waarmee het mechaniek en de werking van een pijporgel voor de kinderen tot in detail duidelijk wordt. Voor meer informatie zie: www.orgelkids.nl/doe-orgel/.