• Alles
 • (3)
  Sport
 • (17)
  Evenement
 • (14)
  Film
 • (5)
  Muziek
 • (17)
  Theater

Nationale orgel- en monumentendag

zaterdag 11 september 13:00 t/m 16:00 uur

Tom Hellings

Aanstaande zaterdag 11 september is het Nationale Orgel- รฉn Open Monumentendag. Reden voor de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel om een interessant programma samen te stellen: drie gratis rondleidingen. De eerste begint om 12:00 uur, de tweede om 13:30 uur en de laatste om 15:00 uur. Deze drie rondleidingen gaan altijd door: er wordt gรฉรฉn minimum aantal gehanteerd.

Geschiedenis van de kerk

Anne-Marie Cornelissen leidt u door de geschiedenis van de Heilige Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel en eindigt haar rondleiding bij het koororgel voorin de kerk.

De organist en beiaardier op hun vingers kijken

1. Bij het koororgel neemt een van de aanwezige organisten โ€“ Kees Doornhein, of Johan Dekker โ€“ het van Anne-Marie over. De deelnemers krijgen tekst en uitleg over de werking van een pijporgel en kunnen in het binnenste van een orgel kijken terwijl het wordt bespeeld.

2. Daarna gaat de helft van de groep met beiaardier Joost van der Werf mee omhoog de toren in naar de speelkamer van het carillon, gevolgd door organist Kees Doornhein die de andere helft meeneemt naar het monumentale Smits-orgel.

3. Na 15 minuten wisselen de twee groepen van plek. Voordat de twee groepen naar boven gaan krijgen ze duidelijke instructie hoe de wisseling in de toren coronaproof plaats gaat vinden.

4. Duur van de totale rondleiding ongeveer รฉรฉn uur en vijftien minuten.


deel deze activiteit

Locatie

Heilige Servatiuskerk
Schijndel
Vicaris van Alphenstraat 16
5482 HL


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.