Loopgroep Wijbosch met het bevrijdingsvuur op de markt in Schijndel. Foto: Wiek van Lieshout
Loopgroep Wijbosch met het bevrijdingsvuur op de markt in Schijndel. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Loopgroep Wijbosch brengt bevrijdingsvuur naar Schijndel

Human Interest 604 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het mag inmiddels een traditie genoemd worden. Het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen door Loopgroep Wijbosch. Ook dit jaar zijn ze er weer bij. De lopers zijn weer goed getraind en kunnen niet wachten om te starten.

Door: Freek Vervoort

“Dit evenement bestaat al heel lang. Het dateert al vanaf 1948. Zo’n 25 jaar geleden heeft de loopgroep dit ook al eens gedaan. Maar dat stopte. Tot 2015. Vanaf toen halen we het ieder jaar op. Met uitzondering van de coronajaren,” schiet Alma Engelhart uit de startblokken met haar verhaal. Ze is organisator, loper en fietser dit jaar.

De route begint dus in Wageningen en loopt voor hen helemaal tot Schijndel, 70 kilometer in totaal. Daar brandt de vlam en krijgt elke loopgroep een fakkel mee. Engelhart: “De lopers die het verste weg moeten, krijgen als eerste de fakkel. Dat is om twaalf uur in de nacht van 4 op 5 mei. Ik verwacht dat wij rond kwart voor één aan de beurt zijn.” Ze hebben alles tot in de puntjes voorbereid. Ze wisselen elkaar in principe af om de 5 kilometer, tenzij iemand verder wil. Er is constant begeleiding door fietsers. Degenen die niet lopen of fietsen zitten in een busje. In totaal zijn er 23 Schijndelse lopers. Eén persoon loopt de gehele afstand. “Dat is een Syriër die zelf oorlogen heeft meegemaakt. Hij weet als geen ander hoe belangrijk vrijheid is!”
De verwachting is dat ze rond 9 uur in de ochtend weer in Schijndel zijn. Alle lopers gaan dan eerst even naar huis om te rusten en zichzelf op te frissen. Om half 12 worden zij dan weer verwacht bij de St. Isidorus kapel aan de Boxtelseweg. “Deze bestaat tien jaar en dat is voor ons een mooie reden om daar langs te gaan met het vuur. Later rond 14.00 wordt de vlam ontstoken op de markt.”
Dit jaar is de bevrijding wat anders aangepakt in Schijndel, mede dankzij de oranje-vereniging. Er is een koorspektakel te bewonderen en als de lopers de vlam ontsteken worden zij al zingend onthaald. Alma heeft er weer zin in en mooie verwachtingen. “De ervaring leert dat het heel bijzonder is dit met zijn allen te lopen. Vrijheid is belangrijk en dat besef je tijdens het lopen. Ieder heeft zijn eigen reden om mee te doen. Zo is er iemand onder ons die graag het stuk over de brug bij Beneden-Leeuwen loopt. Door verhalen uit haar familie weet ze dat daar een familielid begraven ligt in een oorlogsgraf. Zelf heeft zij deze niet gekend natuurlijk, maar toch is het bijzonder.”

Als ervaren loper heeft Alma mede het schema gemaakt voor de lopers. Dat is belangrijk omdat niet iedereen even snel loopt. “Natuurlijk houden we daar rekening mee. We proberen het zo in te delen dat de snelle en minder snelle lopers met elkaar lopen. Dat is voor iedereen het fijnste. Maar het is geen wedstrijd. Uiteindelijk doe je dit echt samen. Dat is mooi en dat merk je aan alles!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant